English below

Söndagar, sovmorgon, långpromenader med Harry och långa frukostar som blir till brunch… och är det något som är ett måste till en söndagsfrukost så är det nybakat bröd. Men för en brödälskare som mig så är det här med att gå över till att baka glutenfritt blivit en riktigt utmaning, jar har helt enkelt fått glömma bort det jag kan och börja om från början. Min stora frukostfavorit är scones, så enkla att göra, ingen jäsning och lätta att variera. Det senaste halvåret har jag testat mig igenom många olika glutenfria recept på just scones, jag har även testat olika mjölsorter, men just det här receptet har blivit min absoluta favorit.

Det här receptet är för 1 scones, men kan enkelt dubbleras om ni är fler runt frukostbordet.

scones2

1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk pofiber
1 tsk fiberhusk
1 krm salt
1 msk strösocker
25 g smör eller margarin
1 1/4 dl laktosfri yoghurt, filmjölk eller kefir fungerar lika bra 🙂

scones3

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg. Forma en rund kaka och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Mjöla en kniv och skåra kakan i fyra delar
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter

scones4

Redo att serveras med t.ex. smör och ost, vispad grädde och sylt eller som här – med mammas hemgjorda hallonmarmelad.

Varför inte göra en egen supergod marmelad? Mosa 3 dl hallon och blanda med 4 msk chiafrön och lite vatten. Söta med vaniljsocker. Häll upp i en burk och förvara i kylen

Sunday Scones
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Glutenfria och FODMAP vänliga scones. Det här receptet är för 1 scones, men kan enkelt dubbleras om ni är fler runt frukostbordet.
Ingredients
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk pofiber
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 krm salt
  • 1 msk strösocker
  • 25 g smör eller margarin
  • 1¼ dl laktosfri yoghurt, filmjölk eller kefir fungerar lika bra
Instructions
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg. Forma en rund kaka och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Mjöla en kniv och skåra kakan i fyra delar
  5. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter
  6. Varför inte göra en egen supergod marmelad? Mosa 3 dl hallon och blanda med 4 msk chiafrön och lite vatten. Söta med vaniljsocker. Häll upp i en burk och förvara i kylen

 

scones5

Sunday, lay ins, long walks with Harry and long breakfasts that turns into a brunch … and if there is anything a Sunday breakfast needs, it’s a freshly baked bread. But for a bread lover like me, switching to  baking gluten-free is a real challenge, I simply have to forget everything I know and start over from the beginning. My big breakfast favorits are scones, they’re easy to make, no fermentation and easy to vary. The last six months I’ve tried and tested many different gluten-free recipes for scones, I’ve also tested different types of flour, but this particular recipe has become my absolute favorit.

This recipe is for 1 scones, but can easily be doubled if you are more 1-2 people around the breakfast table.

100 ml of rice flour
100 ml of corn flour
2 teaspoons baking soda
1 tsp of puff fiber
1 tsp of fiber casing
1 pinch of salt
1 tablespoon powdered sugar
25 g butter or margarine
125 ml of lactose-free yogurt

Put the oven at 225 degrees celsius. Mix all the dry ingredients. Add the butter in smaller pieces as well as the yogurt and work it together to form a dough. Shape a round cake and place it on a plate with baking sheet paper.
Flour a knife and cut the cake into four parts
Bake in the middle of the oven for 15-20 minutes

Ready to be served with eg. butter and cheese, whipped cream and jam or as I’ve done here – with mom’s home-made raspberry jam.

Why not make your own delicious marmalade? Mash 300 ml raspberries and mix with 4 tablespoons chia seeds and a little water. Sweet with vanilla sugar. Pour into a jar and store in the fridge