Jag vet, kanske inte den mest lockande rubriken. Den kommer garanterat inte slå några läsarrekord. Men det är inte så trist som det låter. Jag fick detta recept av Eva och kände att jag måste dela med mig. Det är lite pyssel, kanske inte direkt något man gör en måndagmorgon, men varför inte en lite lyxigare helgfrukost?
Till 1 person
1dl/40g rågflingor
1 nypa havssalt
1dl lättmjölk
1dl grovriven rödbeta
1tsk kappressad rapsolja
1tsk agavesirap
9st/10g mandlar
1tsk kanel
1tsk lakritspulver
1tsk torkade nyponflingor
9st/15gr stora ljusa russin
Blöt upp rågflingorna i 1dl vatten och ställ dem kallt över natten. Lägg dem i en kastrull med mjölk och salt. Koka upp och sänk värmen och låt gröten sjuda stilla under omrörning i ca 4 minuter. Ta kastrullen av värmen, lägg på locket och låt gröten stå i en minut. Stek rödbetorna i olja och sirap ca 1 minut. Blanda mandlarna med kanel och lakritspulver. Lägg upp gröten med rödbetor, nypon mandlar och russin.