De här goda falafelbiffarna kommer att ge dina fredagstacos en rejäl utmaning. Om du inte hittar libabröd går det lika bra med tortillabröd.
1 bakpotatis
olivolja
salt
4 krm cayennepeppar
1 1/2 dl gräddfil
3 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk flytande honung
125 g babyplommontomater
1/2 frp salladslök
1/2 gurka
vitvinsvinäger
1 gul lök
1/2 kruka persilja
2 frp kikärtor, sköljda och avrunna
6 msk vetemjöl
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
ströbröd
libabröd
romansallad
Sätt ugnen på 250 grader
Tärna bakpotatisen och lägg i en ugnsform. Blanda med lite olivolja, salt och 2 krm cayennepeppar. Tillaga i övre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Vitlöksyoghurt: blanda gräddfil, 1 pressad vitlöksklyfta och honung i en skål. Smaka av med lite salt
Tomatsalsa: dela plommontomaterna och finstrimla salladslöken. Dela, gröp ur fruktköttet och tärna gurkan. Lägg allt i en salladsskål och blanda med vitvinsvinäger och 2 tsk olivolja. Smaka av med lite cayennepeppar och salt
Falafel: grovhacka löken. Lägg i en bunke tillsammans med persilja och kikärtor. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, vetemjöl, spiskummin, malen koriander 2 krm cayennepeppar och 3/4 tsk salt. Mixa allt med stavmixer och forma till ca 16 små biffar.
Lägg ströbröd på en tallrik. Vänd biffarna i ströbröd och stek frasiga i 3-4 minuter i olivolja.
Fyll libabröd med blad från romansallad, falafelbiffar, het potatis, tomatsalsa och vitlöksyoghurt. Servera direkt.
Spicy falafel patties with a hot potato, tomato salsa and garlic clicks
These tasty falafel patties will give your traditional wraps a serious challenge. If you can’t find libabread you can use tortillas.
1 baked potato
olive oil
salt
4 pinches of cayenne pepper
150 ml of sour cream
3 clove garlic
1/2 teaspoon of liquid honey
125g baby plum tomatoes
1/2 pkg scallions
1/2 cucumber
white wine vinegar
1 onion
1/2 pot parsley
2 pkg chickpeas, rinsed and drained
6 tablespoons flour
2 tsp cumin
2 tsp ground coriander
breadcrumbs
libabread
romaine lettuce
Preheat the oven to 250 degrees
Tern bakpotatisen and place in a baking dish. Mix with a little olive oil, salt and 2 pinches of cayenne pepper. Cook in the upper part of the oven for 15-20 minutes.
Garlic Yogurt: Mix sour cream, 1 clove garlic and honey in a bowl. Season with a little salt
Tomato Salsa: divide the plum tomatoes and finstrimla scallions. Share, scoop out the flesh and dice the cucumber. Put everything in a salad bowl and mix with white wine vinegar and 2 teaspoons of olive oil. Season with a little cayenne pepper and salt
Falafel: Coarsely chop the onion. Place in a bowl with parsley and chickpeas. Add 2 pressed garlic cloves, flour, cumin, ground coriander 2 tsp cayenne pepper and 3/4 teaspoon salt. Mix everything with a hand blender and shape into about 16 small patties.
Add bread crumbs on a plate. Turn steaks in breadcrumbs and fry crisp for 3-4 minutes in olive oil.
Fill the libabread with leaves of romaine lettuce, falafel patties, hot potato, tomato salsa and garlic yogurt. Serve immediately.
- 1 bakpotatis
- olivolja
- salt
- 4 krm cayennepeppar
- 1½ dl gräddfil
- 3 pressad vitlöksklyfta
- ½ tsk flytande honung
- 125 g babyplommontomater
- ½ frp salladslök
- ½ gurka
- vitvinsvinäger
- 1 gul lök
- ½ kruka persilja
- 2 frp kikärtor, sköljda och avrunna
- 6 msk vetemjöl
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk malen koriander
- ströbröd
- libabröd
- romansallad
- Sätt ugnen på 250 grader
- Tärna bakpotatisen och lägg i en ugnsform.
- Blanda med lite olivolja, salt och 2 krm cayennepeppar.
- Tillaga i övre delen av ugnen i 15-20 minuter.
- Vitlöksyoghurt: blanda gräddfil, 1 pressad vitlöksklyfta och honung i en skål.
- Smaka av med lite salt
- Tomatsalsa: dela plommontomaterna och finstrimla salladslöken.
- Dela, gröp ur fruktköttet och tärna gurkan.
- Lägg allt i en salladsskål och blanda med vitvinsvinäger och 2 tsk olivolja.
- Smaka av med lite cayennepeppar och salt
- Falafel: grovhacka löken. Lägg i en bunke tillsammans med persilja och kikärtor.
- Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, vetemjöl, spiskummin, malen koriander 2 krm cayennepeppar och ¾ tsk salt.
- Mixa allt med stavmixer och forma till ca 16 små biffar.
- Lägg ströbröd på en tallrik.
- Vänd biffarna i ströbröd och stek frasiga i 3-4 minuter i olivolja.
- Fyll libabröd med blad från romansallad, falafelbiffar, het potatis, tomatsalsa och vitlöksyoghurt. Servera direkt.