English below

havrebollar2
Om det är någonting jag saknar sedan jag började med FODMAP så är det nybakade kanelbullar. Glutenfria blir inte riktigt samma sak, vet inte om det är jag som helt enkelt är för dålig på att baka glutenfritt. Men om man inte orkar ställa sig och baka, eller inte tycker om de som ligger i frysdisken? Inga problem. Jag ramlade över ett recept på Instagram på havrebollar med kanelsmak som är så jä**a goda.

Du behöver
200g smör eller margarin
1,5 dl florsocker
0,5 dl vatten
1 msk vaniljsocker
2 msk kanel
2 tsk kardemumma
8 dl havregryn, ej fiberberikade om du vill göra dem FODMAP vänliga.
Pärlsocker att rulla dem i, har du inget pärlsocker, eller vill hålla nere på sockret, så går det lika bra med t.ex. kokos.

Blanda samman alla ingredienser till en deg i en stor bunke (det blir mer deg än du tror så ta en lite större)
Forma degen till lagom små bollar, rulla dem i pärlsocker och förvara i en burk med tätslutande lock.

Blir det några bollar över så går det bra att frysa in, det går även bra att göra en halv sats.

havrebollar4

If there’s anything I miss since I started with FODMAP, it’s freshly baked cinnamon buns. Gluten-free really isn’t the same thing, I don’t know if it’s me who’s simply too poor at baking gluten-free (probably). But what if you don’t want to bake cinnamon buns, or you don’t like the ones you find in the freezer at the supermarket? No problem. I found this amazing recipe on Instagram for Oat balls with cinnamon flavor that is so good.

You need
200g butter or margarine
150 ml of icing sugar
50 ml of water
1 tablespoon vanilla sugar
2 tablespoons cinnamon
2 teaspoons cardamom
800 ml of oatmeal, not fiber enriched if you want to make them FODMAP friendly.
Pearl sugar to roll them in, if you don’t have any pearl sugar, or want them low sugar, then you can use grated coconut

Mix all ingredients into one dough in a large bowl (it’s a bigger dough than you think so get a slightly bigger bowl)
Shape the dough into small balls, roll them in pear sugar and store in a jar with tight-fitting lid.

If there are any left overs, you can keep them in the freezer.