Nu är julstämningen på topp här ute i skogen. Julmusiken skrålar ur högtalarna, julskinkan är griljerad. Och jag har precis plockat ut ett fikonbröd ur ugnen. Det vankas fredagsmys på hög nivå idag.

Fikonbröd med ädelostkräm

Deg

10 torkade fikon

1dl hasselnötter

5dl dinkelmjöl

1tsk bikarbonat

1tsk salt

3dl yoghurt

3msk mörk sirap

Ädelostkräm

250g ädelost

1 1/2 dl grädde

2msk créme fraiche

Börja med degen, sätt ugnen på 175g. Dela fikonen i mindre bitar och hacka nötterna grovt. Blanda dem med de torra ingredienserna. Tillsätt yoghurt och sirap och arbeta ihop till en kladdig deg. Smörj en avlång brödform, ca 2l, och lägg i degen. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 45 minuter. Låt sedan kallna under enbakduk.

Så, över till ädelostkrämen. Smula sönder ädelosten i en bunke. Koka upp grädden i en kastrull och häll den över ädelosten. Rör till en slät kräm. Låt kallna innan du tillsätter créme fraichen. Skär brödet i skivor, och därefter i små plockbitar. Fyll en spritspåse med ädelostkrämen och spritsa den på brödet. Dekorera med t.ex. granatäppelkärnor och ruccola.

 

 

Så där, då är det bara att duka upp. Vörtbröd, glögg, julskinka och självklart fikonbröd med ädelostkräm. Det var nog allt vi behöver.