Honungsfröbit med hasselnötter och aprikoser
Author: 
Recipe type: Cookies
 
Dessa munsbitar är verkligen läckra. Med hasselnötter, aprikoser och honung är varje bit full av goda smaker och energi. Du kan göra dem fria från gluten, laktos och/eller mjölkprotein utan problem. Du kan även ha i andra nötter och frukter. Vad tror ni om cashewnötter, dadlar och hackad mörk choklad? 16 bitar
Ingredients
  • 100 g hasselnötter
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 75 g smör
  • 1 dl honung
  • ½ dl socker
  • 1 msk rapsolja
  • 1 äggvita
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Klä en ugnssäker form, ca 20 x 20 cm (för 16 bitar), med bakplåtspapper.
  3. Grovhacka hasselnötterna. Skär aprikoserna i mindre bitar.
  4. Blanda hasselnötter, aprikoser, havregryn, solrosfrön, vaniljsocker och salt i en bunke.
  5. Ställ åt sidan.
  6. Blanda smör, honung, socker och rapsolja i en kastrull.
  7. Låt sjuda ca 2 minuter. Rör om då och då.
  8. Ta från värmen och låt svalna.
  9. Vispa ner äggvitan.
  10. Vänd ner äggsmeten i grynblandningen och arbeta samman noga. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt.
  11. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
  12. Lägg på lite aluminiumfolie efter cirka halva tiden så att den inte bränns.
  13. Låt kakan kallna helt och skär i portionsbitar. Förvara i en lufttät burk.
Recipe by CeciliaSderlund at https://ceciliasderlund.se/honungsfrobit-med-hasselnotter-och-aprikoser/