Auberginekaviar
Author: 
Recipe type: Starter
 
Den här pikanta purén är en uppskattad delikatess runt medelhavet. Den är perfekt som dippsås till råa grönsaker, eller som tillbehör till grillat ca 5 dl, 10 portioner
Ingredients
  • 1-2 auberginer , ca 500 g
  • 4 msk sesamfrön
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 liten finhackad gul lök
  • 3 msk finhackad färsk koriander eller persilja
  • saften av ½ citron
  • ½ dl olivolja
  • salt svartpeppar
  • Tillbehör
  • skivad baguette
  • gurkstavar
  • rädisor
Instructions
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginerna på längden.
  3. Gör några snitt i skalet i ett rutmönster, salta lätt på snittytorna och låt halvorna vila ca 30 minuter.
  4. Skölj sedan bort saltet i kallt vatten och torka med hushållspapper.
  5. Pensla halvorna med lite olivolja och lägg dem i en ugnssäker form med skalsidan ner.
  6. Låt baka i ugnen tills fruktköttet är mjukt, 30-45 minuter.
  7. Låt svalna.
  8. Stöt sesamfröna i mortel.
  9. gröp ur fruktköttet ur auberginen och lägg det i en matberedarskål tillsammans med sesamfrön, vitlök, lök, koriander eller persilja och citronsaft. Kör till puré.
  10. Tillsätt oljan genom tubröret medan maskinen är igång. Smaka av med salt och peppar.
  11. Lägg upp purén i en skål och låt den stå kallt till serveringen.
Recipe by CeciliaSderlund at https://ceciliasderlund.se/auberginekaviar/