Dumplings
Author: 
 
Portioner: 50 st, det går även bra att halvera degen om du inte vill ha så många.
Ingredients
  • Portioner: 50 st, det går även bra att halvera degen om du inte vill ha så många.
  • Dumplingsdeg
  • ca 1 l vetemjöl (1 l motsvarar 600 g)
  • ca 3 dl vetemjöl special (3 dl motsvarar 165 g)
  • 5 dl vatten
  • 1 litet ägg
  • Fyllning (räcker till ca 20 bitar)
  • 1 liten burk kikärtor, mosade
  • 1 salladslök, hackad
  • 2 morötter, grovrivna
  • 1 näve färsk koriander, grovt hackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • ½ tsk citrongräs och chilibuljong
  • Dippsås
  • 1 dl ljus soja
  • ½ dl risvinäger
  • 2 msk sesamfrön
  • några droppar sesamolja
Instructions
  1. Börja med att göra degen som bör vila ca två timmar i rumstemperatur. Blanda mjöl, vatten och ägg i bakmaskinens bunke. Arbeta degen tills den är smidig och släpper från bunkens sidor. Täck bunken med handduk.
  2. Blanda fyllningen i en skål och därefter såsen
  3. Knåda degen, strö på mjöl. Dela degen, rulla ut varje del till rullar ca 2 cm i diameter. Dela varje rulle i bitar på 1 cm. Lägg bitarna på ett mjölat fat och strö över vetemjöl.
  4. Kavla ut degbitarna på ett mjölat bord till rundlar. Håll i en degbit med ena handen och snurra den allt eftersom man kavlar ytterkanterna runt om med den andra handen. De ska bli lite tjockare än en pepparkaka men med tunnare kanter. De behöver inte bli cirkelrunda utan kan vara lite ojämna.
  5. Lägg en dryg tesked fyllning i mitten av varje degrundel. Vik ihop degrundeln till en halvmåne, nyp ihop längst upp i mitten, men lämna ändarna öppna. Tryck upp den öppna änden av halvmånen mot mitten så det blir två öron. Nyp ihop ena örat mot mitten av halvmånen och den andra utåt. Gör likadant på andra sidan. De färdigvikta dumplingarna ska bli lite böjda.
  6. Lägg de nyvikta dumplingarna en och en på ett mjölat fat.
  7. Sjud dem i rikligt saltat vatten ca 3 minuter, tills de flyter upp, eller ångkoka dem i ett durkslag eller en bambukorg. Det går även bra att steka eller fritera dem. Tips! Lägg ett bakplåtspapper med hål i, i botten så fastnar inte knytena i bambukorgen
Recipe by CeciliaSderlund at https://ceciliasderlund.se/dumplings/