Citron och marängpaj
Author: 
Recipe type: Paj
 
Citron och marängpaj är min absoluta favorit. Den passar lika perfekt till en tråkig måndag, med en kopp te, som den är som avslutning på en trevlig middag. Det tar lite tid att göra den, men det är väl värt varenda minut.
Ingredients
  • Pajskal
  • 100g smör eller margarin
  • 2,5dl vetemjöl
  • 2msk vatten.
  • Citronkräm
  • 1,5dl socker
  • 2,5dl vatten
  • 2msk vetemjöl
  • 3 äggulor
  • 1msk smör/margarin
  • rivet skal från 2 citroner samt ca 4-5msk pressad citronsaft.
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 6 msk socker
Instructions
  1. Pajskal
  2. Hacka samman matfett och mjöl till en grynig massa, eller blanda i matberedare.
  3. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en smidig deg.
  4. Linda in degen i lite plastfolie (om du inte har lock till bunken) och låt den ligga kallt ett tag. (Du kan ha pajdegen redo i kylen i flera veckor. Färdiggräddade pajskal är perfekta att frysa in.)
  5. Sen är det bara att kavla ut degen och trycka ner den i en pajform, ca 25cm i diameter.
  6. Snygga till kanterna och nagga.
  7. Grädda i ugnen i 200grader i ca 20 minuter.
  8. Därefter låter du skalet svalna.
  9. Citronkräm
  10. Blanda alla ingredienserna i en rostfri kastrull.
  11. Låt koka upp under ständig omrörning.
  12. Häll krämen direkt i pajskalet.
  13. Maräng
  14. Vispa äggvitorna till ett hårt skum
  15. Vänd försiktigt ner sockret.
  16. Bred över citronkrämen.
  17. Grädda mitt i ugnen i 150grader ca 10 minuter. tills marängen fått fin färg.
Recipe by CeciliaSderlund at https://ceciliasderlund.se/citron-och-marangpaj/