Kryddiga falafelbiffar med het potatis, tomatsalsa och vitlöksklick
Author: 
Recipe type: Dinner
 
De här goda falafelbiffarna kommer att ge dina fredagstacos en rejäl utmaning. Om du inte hittar libabröd går det lika bra med tortillabröd.
Ingredients
  • 1 bakpotatis
  • olivolja
  • salt
  • 4 krm cayennepeppar
  • 1½ dl gräddfil
  • 3 pressad vitlöksklyfta
  • ½ tsk flytande honung
  • 125 g babyplommontomater
  • ½ frp salladslök
  • ½ gurka
  • vitvinsvinäger
  • 1 gul lök
  • ½ kruka persilja
  • 2 frp kikärtor, sköljda och avrunna
  • 6 msk vetemjöl
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • ströbröd
  • libabröd
  • romansallad
Instructions
  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Tärna bakpotatisen och lägg i en ugnsform.
  3. Blanda med lite olivolja, salt och 2 krm cayennepeppar.
  4. Tillaga i övre delen av ugnen i 15-20 minuter.
  5. Vitlöksyoghurt: blanda gräddfil, 1 pressad vitlöksklyfta och honung i en skål.
  6. Smaka av med lite salt
  7. Tomatsalsa: dela plommontomaterna och finstrimla salladslöken.
  8. Dela, gröp ur fruktköttet och tärna gurkan.
  9. Lägg allt i en salladsskål och blanda med vitvinsvinäger och 2 tsk olivolja.
  10. Smaka av med lite cayennepeppar och salt
  11. Falafel: grovhacka löken. Lägg i en bunke tillsammans med persilja och kikärtor.
  12. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, vetemjöl, spiskummin, malen koriander 2 krm cayennepeppar och ¾ tsk salt.
  13. Mixa allt med stavmixer och forma till ca 16 små biffar.
  14. Lägg ströbröd på en tallrik.
  15. Vänd biffarna i ströbröd och stek frasiga i 3-4 minuter i olivolja.
  16. Fyll libabröd med blad från romansallad, falafelbiffar, het potatis, tomatsalsa och vitlöksyoghurt. Servera direkt.
Recipe by CeciliaSderlund at https://ceciliasderlund.se/kryddiga-falafelbiffar-med-het-potatis-tomatsalsa-och-vitloksklick/