Hm, måste nog inse att jag inte hinner baka allt jag hade tänkt mig idag. Men det är inga problem, det betyder ju bara att jag får stöka i köket imorgon igen. Inte mig emot.
Idag fick det blir 2 olika recept på lussebullar, sockerbullar och saffranssnittar med vit choklad.

Det första receptet på lussebullar är det som jag gör varje år, det är även denna deg jag använder till sockerbullarna. Receptet ramlade jag över redan 1996 i en reklambroschyr från Arla

50g jäst

100g smör eller margarin

5dl mjölk

250g kesella mager kvarg

2 påsar saffran, 1g

1 1/2 dl socker

1/2tsk salt

ca 17dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Vill du göra saffranskusar så dela degen i ca 35 bitar. Låt dem jäsa på plåt under bakduk i ca 30 minuter innan du gräddar dem i ugnen. 225grader i 5-8 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Lite större figurer kräver ca 10-15 minuter i samma ugnstemperatur. Vill du däremot göra sockerbullar av degen så är det bara att kavla ut den till en platta, ca 1cm tjock. Ta ut rundlar med ett glas och lägga dem på en smord plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Grädda sedan i samma temperatur och samma tid som saffranskusarna. Låt dem svalna på galler. Pensla bullarna med smält smör, ca 50g, och doppa dem sedan i socker.

Det andra receptet hittar ni i senaste numret av Hembakat. Den lite större mängden smör i det här receptet gör bullarna riktigt saftiga och goda. Råsockret ger en liten annan smak av sötma. Grymt goda.

50g jäst

200g smör

5dl mjölk

1g saffran, 2 paket

2dl råsocker

1tsk salt

1 ägg

1kg vetemjöl, ca 16-17del

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm vätskan till 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig. Stöt saffran med lite socker i en mortel. Blanda ner saffransblandningen, råsocker och salt i degvätskan. Vispa ner ägget i blandningen. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta till en smidig deg. Täck över degen och låt den jäsa i ca 1 timme. Ta upp degen på bakbordet och dela den i ca 32 bitar. Forma till önskade figurer av degen. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Pensla bullarna med mjölk eller uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter i 225 grader.

Resten av recepten kommer imorgon. Nu återstår bara den stora utmaningen att hålla J borta från köket så mycket som möjligt tills jag fått in någon påse i frysen till Lucia och julafton

 

[glt language=”English” label=”English”]