Det här receptet har jag hittat i en receptbroschyr från Arla

1 kg vinbär röda
3 dl vatten
6 dl strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Bären behöver inte repas men skölj dem och rensa bort dåliga bär. Låt dem rinna av.
Koka upp vatten i en stor kastrull, 3 dl om vinbären är röda och 6 dl om de är svarta. Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 min.
Montera en silduk på en silställning och ställ den över en bunke eller hink.

Häll upp bärmassan i silduken och låt stå tills det slutar droppa, ca 40 min. Pressa eller tryck inte på bärmassan, då blir saften grumlig.
Mät upp saften och beräkna sockermängden. Häll tillbaka saften i en rengjord gryta och låt koka upp. Tillsätt sockret under omrörning. Låt saften koka på svag värme tills sockret smält ordentligt, ca 1o min.
Tag bort det bildade skummet med en sked. Rör ut natriumbensoat med en liten mängd saft och rör sedan ner det i resten av saften.
Häll saften på varma, väl rengjorda flaskor och sätt genast på korken.
Förvara saften svalt.