I morgon ska vi åka och hälsa på Eva vid hennes fina torp. Å självklart kan vi inte komma dit tomhänta, så jag har precis bakat en vinbärspaj med choklad. Receptet hittade jag på tidningen Hembakats hemsida. Hur den blev och hur den smakade får ni veta i morgon, nu ska den stå i kylen över natten och gotta till sig.
 
12–14 bitar
Pajdeg150 g smör¾ dl strösocker3 dl havregryn2 dl vetemjöl
Fyllning1 ½ dl vispgrädde50 g smör½ dl ljus sirap½ dl strösocker200 g ljus choklad2 dl repade röda vinbär
GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg.

2. Tryck ut 
den i en pajform, ca 26 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10–12 min. Låt svalna.

3. Koka upp 
grädde, smör, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka på svag värme i 10–15 min, smeten ska börja tjockna. Ta av kastrullen från plattan.

4. Dela chokladen 
i bitar och låt den smälta i kastrullen. Rör tills chokladen smält och smeten är slät. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över röda vinbär. Låt pajen stelna i kylen, helst över natten. Servera den gärna med vispad grädde.

I morgon ska vi åka och hälsa på Eva vid hennes fina torp. Å självklart kan vi inte komma dit tomhänta, så jag har precis bakat en vinbärspaj med choklad. Receptet hittade jag på tidningen Hembakats hemsida. Hur den blev och hur den smakade får ni veta i morgon, nu ska den stå i kylen över natten och gotta till sig.

12–14 bitar
Pajdeg150 g smör¾ dl strösocker3 dl havregryn2 dl vetemjöl
Fyllning1 ½ dl vispgrädde50 g smör½ dl ljus sirap½ dl strösocker200 g ljus choklad2 dl repade röda vinbär
GÖR SÅ HÄR

  • 1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg.

    2. Tryck ut 
    den i en pajform, ca 26 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10–12 min. Låt svalna.

    3. Koka upp 
    grädde, smör, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka på svag värme i 10–15 min, smeten ska börja tjockna. Ta av kastrullen från plattan.

    4. Dela chokladen 
    i bitar och låt den smälta i kastrullen. Rör tills chokladen smält och smeten är slät. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över röda vinbär. Låt pajen stelna i kylen, helst över natten. Servera den gärna med vispad grädde.