Jag har i stort sett alltid matlåda med mig på jobbet. Och det händer, alltför ofta, att jag fastnar i samma invanda rätter vecka ut och vecka in. Därför tänkte jag dela med mig av ett recept på vegetarisk harira – en supergod soppa från Marocko. För er som inte är vegetarianer kan man blanda i t.ex. lamm, och vill man ha soppan mer matig är den jättegod med bulgur eller couscous.
Ingredienser
1 burk hela tomater
1 msk olivolja
1/2 lök, hackad
1 selleri sticka, skivad
1/2 tesked gurkmeja
1/2 tesked peppar
1/4 tsk kanel
salt
1 lagerblad
drygt en handfull färsk koriander, hackad
1 burk kikärter
1 kopp linser
Töm saften ur tomat förpackningen och mosa hela tomater i mixer. Ställ åt sidan.
Hetta upp oljan i en kastrull. Sauter lök och selleri på medelvärme i 5 minuter eller tills de är mjuka. Låt koka krydda och rör om. Håll dig tomat blandningen, lagerblad och en nypa salt, låt sjuda i 5 min. Håll upp alla övriga ingredienser. Låt koka, vrid ner värmen till låg och låt sjuda i en halvtimme eller tills linserna är mjuka. Smak av och öka möjligen upp kryddorna.
Servera med färsk koriander på toppen.

DSC_0118

DSC_0121I always have a lunch box with me at work. And it happens, too often, that I get stuck with the same familiar dishes week in and week out. Therefore, I thought I’d share with you a recipe for vegetarian harira – a supertasty soup from Morocco. For those of you who are not vegetarians, you can add, for example, lamb, and if you want a more wholesome soup it’s delicious with bulgur or couscous.

Ingredients
1 can of whole tomatoes
1 tablespoon olive oil
1/2 onion, chopped
1 celery stick, sliced
1/2 teaspoon turmeric
1/2 teaspoon pepper
1/4 teaspoon cinnamon
salt
1 bay leaf
more than a handful of fresh coriander, chopped
1 can chickpeas
1 cup lentils

Drain the juice from the tomato packaging and mash the whole tomatoes in the blender. Set aside.
Heat the oil in a saucepan. Sauter onion and celery over medium heat for 5 minutes or until tender. Let boil seasoning and stir. Stay up-tomato mixture, bay leaf and a pinch of salt, simmer for 5 minutes. Keep up all the remaining ingredients. Let boil, turn down heat to low and simmer for half an hour or until the lentils are tender. Taste and increase possibly up spices.
Serve with fresh coriander on top.

DSC_0121

DSC_0118