tomatsås3

Idag är det tomatsåsens dag. Jag tycker det är riktigt roligt med de här temadagarna, som kanelbullens dag och så vidare, och ett bra recept på tomatsås bör finnas i varje hem. Perfekt till lasagne, köttfärsås eller som här, till nykokt pasta
Den här såsen tar ungefär 90 minuter att göra och räcker till 8 personer. Det går även utmärkt att frysa in den. Jag brukar även ha i lite morötter för extra sötma.

1,5 kg tomat(er), (eller 3 burkar hela à 400 g)
3 st gul lök(ar)
5 st vitlöksklyfta(or)
3 msk olivolja
1 st lagerblad
1 msk socker
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk balsamvinäger
oregano
1 msk torkad oregano, (eller 3 msk färsk)

Klyfta de sköljda tomaterna och skär bort stjälkfästet. Skala och finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt.
Fräs lök och vitlök i olivolja på svag värme i en stor gryta. Löken ska svettas och få lite färg, men inte bli bränd.
Häll ner tomater, lagerblad, socker, salt, peppar och vinäger.
Låt allt koka under lock på låg värme i ca 1 timme. Såsen kokar samman och blir ganska tjock och trögflytande.
Dra av grytan från plattan och smula ner torkad eller finhackad färsk oregano i grytan. Låt såsen dra ytterligare 15 minuter innan den serveras.

tomatsås2

Today is the day of the tomato sauce. I think it’s really fun with these theme days, like cinnamonbun day and so on, and a good recipe on tomato sauce is a must have every home. Ideal for lasagna, meat sauce or, like today, with freshly cooked pasta.
This sauce takes about 90 minutes to do and serves 8 people. You can freeze any leftovers. I usually add some carrots for extra sweetness.

1.5 kg tomato (s), (3 cans or full a 400 g)
3 pc onion (s)
5 pcs garlic clove (s)
3 tablespoons olive oil
1 st bay leaves
1 tablespoon sugar
1.5 tsp salt
1 teaspoon ground black pepper
2 tablespoons balsamic vinegar
oregano
1 tablespoon dried oregano (or 3 tablespoons fresh)

Gorge the rinsed tomatoes and cut away peduncle. Peel and finely chop the onion and slice the garlic cloves thinly.
Saute onion and garlic in olive oil over low heat in a large pot. Onions must sweat and get some color, but do not get burned.
Add the tomatoes, bay leaf, sugar, salt, pepper and vinegar.
Let everything cook with the lid on low heat for about 1 hour. The sauce boil together and become quite thick and viscous.
Pull the pan from the heat and crumble the dried or finely chopped fresh oregano in the pot. Allow the sauce to pull another 15 minutes before serving.

tomatsås1