tigerkaka

Idag kände jag för att göra en riktig klassiker, min första – tigerkaka. Jag behöver dock jobba lite på själva marmoreringen 🙂

Ugn: 175 grader

200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk, jag använde mandelmjölk

Smaktillsats
2 msk kakao
1 msk vanillinsocker
eller rivet skal av 1/2 -1 citron eller apelsin

Smörj och bröa en avlång form, ca 1 1/2 liger.
Rör matfett och sockret poröst. Blanda ner ett ägg i taget under omrörning.
Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret, och vätskan.
Lägg ungefär 1/3 av smeten i en skål och blanda ner kakaon
Smaksätt resten av smeten med vanillinsockret (eller citron- eller apelsinskal)
Häll hälften av den ljusa smeten i formen och sedan den mörka smeten och sist resten av den ljusa.
Dra med gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat uteseende.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme

Till just den här kakan använde jag ett kakaopulver smaksatt med kanel och apelsin, samt ett kryddmått bourbon vanilj i vanillinsockret.

tigerkaka

I really like this old classic – tigercake

Oven: 175 degrees

200 g butter or margarine
250 milliliter cup sugar
3 eggs
4 cups flour
1 teaspoon baking powder
100 milliliter cream or milk, I used almond milk

Flavoring
2 tbsp cocoa
1 tbsp vanilla sugar
or grated zest of 1/2 -1 lemon or orange

Lubricate an oblong shaped tin, about 100-150 milliliters, and sprinkle with crumbs an oblong shape.
Stir margarine and sugar fluffy. Mix one egg at a time, stirring.
Add the flour, mixed with the baking powder and the liquid.
Add about 1/3 of the mixture into a bowl and mix cocoa
Season the rest of the batter with vanilla sugar (or lemon or orange peel)
Pour half of the light batter into the mold and then the dark batter and ultimately the rest of the light.
Pull the fork through the mixture so that the finished cake will have a marbled look.
Bake in the lower part of the oven for about 1 hour

For this cake I used a cocoa powder flavored with cinnamon and orange, and I added a pinch of ground bourbon vanilla in the vanilla sugar.