Vi hade några päron kvar i trädgården, så gjorde den här jättegoda sötpotatis- och päronsoppan 4 portioner

2 msk smör 1 liten silverlök, finhackad 750 g orange sötpotatis, skalad och skuren i 2 cm tärningar 2 fasta päron, skalade, urkärnade och skurna i 2 cm tärningar 7 1/2 dl grönsaks- eller kycklingbuljong 2 1/2 dl valfri grädde myntablad till garnering

Smält smöret i en gryta över medelvärme, lägg i löken och bryn i 2-3 minuter eller tills löken är mjuk men inte har fått färg. Tillsätt sötpotatisen och päronen och bryn under omrörning i 1-2 minuter. Slå över buljongen, koka upp och låt sjuda i 20 minuter eller tills sötpotatisen och päronen är mjuka Låt svalna något och kör sedan soppan slät i omgångar i matberedare eller mixer. Slå tillbaka soppan i grytan, rör ner grädden och hetta försiktigt upp soppan utan att den får koka. Smaksätt med slat och nymalen svartpeppar. Garnera med mynta

We had some pear left in the garden, so I made this yummy sweet potato and pear soup

4 portions

2 tablespoons butter 1 small white onion, finely chopped 750 g orange sweet potatoes, peeled and cut into 2cm cubes 2 firm pears, peeled, pitted and cut into 2cm cubes 750 mlc vegetable or chicken stock 250 ml cups optional cream mint leaves for garnish

Melt the butter in a saucepan over medium heat, add the onion and fry for 2-3 minutes or until onion is soft but not browned. Add the sweet potato and pears and brown under stirring for 1-2 minutes. Turn over the broth, bring to a boil and simmer for 20 minutes or until the sweet potato and the pears are soft Let cool slightly and then run the soup in batches in food processor or blender. Turn back the soup to the pan, stir in the cream and heat gently up the soup without the boil. Season with slat and freshly ground black pepper. Garnish with mint