De här spröda lingonsnittarna med kardemumma kommer definitivt att hamna på jul(kak)bordet i år.
24-28 st

200g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
1/2 tsk mald kardemumma
1 nypa slat
4 1/2-5 dl vetemjöl

Fyllning
1-2 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda smör, socker, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och salt i en bunke. Tillsätt mjölet och rör ihop till en deg. Knåda inte degen mer än nödvändigt för då blir glutentrådarna för starka och kakorna sega.
Dela degen i två bitar. Kavla ut dem till längder på ett bakplåtspapper. Tryck försiktigt en skåra med fingret i båda längderna och fyll dem med lingonsylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-15 minuter
Skär längderna i bitar med en vass kniv när de fortfarande är varma.