sodabröd3

English below

Förra veckan så frestade Milla mig med goda brödrecept på sin blogg och jag kan verkligen inte stå emot nybakat bröd, men kom inte på vad jag skulle göra. Svaret fick jag när jag senare på kvällen kollade på en repris av Hela England bakar, deras tekniska utmaning var just bröd, och inte vilket bröd som helst utan sodabröd. Helt perfekt, eftersom man istället för jäst använder bikarbonat och därmed slipper jäsningen.

1 bröd räcker till 4 personer

ca 3 dl vetemjöl
ca 3 dl grahamsmjöl
1/2 dl strösocker
2,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
30 g smör
2 dl filmjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjölsorterna, socker, bikarbonat och salt i en skål.
Smula i smöret med fingertopparna till en grynig massa och tillsätt filmjölken under omrörning.
Lägg upp degen på en mjölad yta och knåda degen ungefär en minut.
Forma degen till en rundel om ca 20-25 cm i diameter. Skär ett kryss i degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ungefär 25 minuter.

sodabröd1

Sodabread

Last week Milla tempted me with some good bread recipe on her blog and I just can’t resist fresh baked bread, but I didn’t know what to make. I got the answer later that evening when I watched a rerun of The Great British Bake Off, there technical challenge was just bread, and not just any bread but soda bread. Absolutely perfect, because instead of yeast you use bicarbonate and thus avoid fermentation.

1 bread is enough for 4 people

about 300 ml of flour
about 300 ml of whole wheat flour
50 ml of granulated sugar
2 1/25 teaspoons baking soda
1 tsp salt
30 g butter
200 ml of buttermilk

Preheat the oven to 175 degrees. Mix the flours, sugar, baking soda and salt in a bowl.
Crumble in the butter with your fingertips into a grainy mass and add buttermilk, stirring occasionally.
Place the dough on a floured surface and knead the dough for about a minute.
Form the dough into a circle of about 20-25 cm in diameter. Cut a cross in the dough and place on a baking sheet with parchment paper.
Bake in the oven about 25 minutes.

sodabröd4

Sodabröd
Recipe Type: Bröd
Author: Cecilia
Ett gott bröd som inte kräver jäsning 1 bröd räcker till 4 personer
Ingredients
  • ca 3 dl vetemjöl
  • ca 3 dl grahamsmjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 2,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 30 g smör
  • 2 dl filmjölk
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjölsorterna, socker, bikarbonat och salt i en skål.
  3. Smula i smöret med fingertopparna till en grynig massa och tillsätt filmjölken under omrörning.
  4. Lägg upp degen på en mjölad yta och knåda degen ungefär en minut.
  5. Forma degen till en rundel om ca 20-25 cm i diameter.
  6. Skär ett kryss i degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda mitt i ugnen ungefär 25 minuter.