Helgens fika gick som sagt i det sockerfrias tecken. Jag hittade ett jättebra grundrecept på sockerfri cheesecake på Annika Sjöö:s blogg
Botten
200 g sockerfria digestivekex
2 msk fruktsocker eller sötningsmedel
4 msk smält smör

Fyllning
600 g philadelphiaost light
1 1/2 dl fruktsocker eller sötningsmedel
3 msk maizena
3 ägg
1 dl lätt cremefraiche

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen till fina smulor. Rör i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten av en kakform med avtagbar kant. Grädda i ca 10 min och låt den svalna.
Vispa osten luftig med elvisp. Blanda i socker och maizena. Vispa i äggen ett i taget och vispa 1 minut efter varje ägg. Rör i creme fraiche och häll blandningen i formen. Grädda kakan i ca 60 min eller tills den stelnat i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna. Ställ den i kylskåpet i flera timmar (gärna över natten). Jag ställde min i vår matkällare över natten.
Ta bort kanten på formen och bred på valfri fyllning på din cheesecake!
Jag dekorerade sedan kakan med hallon, men Annika hade även ett recept på kolasås som lät riktigt smarrig

Kolasås
Blanda 2 dl fruktsocker (eller sötningsmedel) med 2 msk maizena. Tillsätt 1 dl vatten, 1 1/2 dl kaffegrädde, 1/2 dl agavesirap och 2 msk smör. Koka allt på svag värme i ca 5 min eller tills såsen tjocknar.
Strö pecannötter över kakan och ringla sedan över såsen. Ställ den kallt fram till servering.