chokladhjärtan

Min tanke var att baka de här små chokladhjärtanen till alla hjärtans dag. Men det blev aldrig av, och eftersom choklad passar till alla tillfällen så kändes de helt perfekta på årets påskbord.

35 st dubbla kakor

125 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
2 3/4 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 äggula

Fyllning
100 g mörk choklad eller mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
25 g smör

Rör smör och florsocker riktigt krämigt. Tillsätt mjöl och kakao. Därefter äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i ca 1 timme (den kan även ligga över natten)
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut små hjärtan med hjälp av t.ex. en liten kakform.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt kakorna kallna.
Fyllning: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med grädden och smöret. Rör ihop till en slät kräm. Låt krämen svalna så att den tjocknar.
Bred krämen på undersidan av en kaka och tryck ihop med en annan kaka.
Förvara kakorna svalt.

chokladhjärtan

My idea was to bake these little chocolatehearts for Valentine’s Day. But I never got around to, and since chocolate is suitable for all occasions, O thought they would be perfect for this year’s Easter table.

35 st double cookies

125 g butter, unsalted
1 cup powdered sugar
2 3/4 cups flour
1 tablespoon cocoa
1 egg yolk

Filling
100g dark chocolate or milk chocolate
1/2 cup heavy cream
25g butter

Stir butter and icingsugar really creamy. Add flour and cocoa. Add the egg yolk and quickly work it into a dough.
Wrap the dough in plastic wrap and let it rest in the refrigerator for about 1 hour (it can also be kept overnight)
Heat the oven to 200 degrees. Roll out the dough on a floured surface and take out little hearts using eg a small cake tin.
Place the cookies on a baking sheet with parchment paper. Bake them in the oven for 8-10 minutes. Let the cookies cool.
Filling: Melt the chocolate over a water bath with cream and butter. Mix to a smooth cream. Allow the cream to cool so that it thickens.
Spread the cream on the bottom of a cake and press together with another cookie.
Store the cookies cool.