shepherdspie1

English below

Ända sedan jag var liten har jag vart fachinerad av England. Deras vackra landskap, afternoon tea, bara för att nämna några saker. Och just Shepherd’s pie är något jag alltid velat testa. En klassisk engelsk Shepherd’s pie görs med lammfärs, det här är en vegetarisk variant.

900 g mospotatis
250 g jordärtskockor
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
olivolja
580 g röda linser (sköljda och avrunna)
2 msk tomatpuré
2 tsk kinesisk soja
1/2 tärning grönsaksbuljong
150 g kantareller, frysta som har fått tina går bra
2 dl vatten
1 dl créme fraiche
250 g gröna ärtor
2 dl mjölk
3 msk smör
salt
svartpeppar
1/2 förpackning bladpersilja
Rårörda lingon

Skala potatisen och jordärtskockorna. Dela stora potatisar och skiva skockorna tunt. Koka allt i lättsaltat vatten tills potatisen är mjuk
Skala och grovriv morötterna. Finhacka lök och vitlök. Fräs allt med timjan i lite olivolja i en stekpanna tills löken blivit mjuk
Tillsätt linser, tomatpuré, soja, buljongtärningen och kantarellerna. Låt fräsa några minuter.
Rör ner vatten och créme fraiche i pannan. Låt sjuda 10-12 minuter och smaka av med salt.
Tillaga ärtorna enligt anvisningen på förpackningen. Rör ner ca 1dl av ärtorna i svamppannan.
Häll bort vattnet från potatisen. Tillsätt mjölk och smör. Vispa med elvisp till ett mos. Smaka av med salt och nymalen peppar.
grovhacka bladpersiljan och strö över svamppannan. Lägg fräset i en ugnsform och täck med potatismoset. Sätt ugnen på maxvärme med grilleffekt och gratinera i några minuter högt upp tills moset fått färg.
Servera med gröna ärtor och rårörda lingon.

Shepherd’s Pie with chanterelles and potato and artichoke puree

Ever since I was little I’ve every fascinated with England. Their beautiful scenery and afternoon tea, just to name a few things. And a Shepherd’s pie is something I always wanted to try. A classic English shepherd’s pie is made with minced lamb, this is a vegetarian version.

900g potatoes
250 g of Jerusalem artichokes
2 carrots
1 onion
2 cloves garlic
1 teaspoon dried thyme
olive oil
580 g red lentils (rinsed and drained)
2 tablespoons tomato paste
2 teaspoons Chinese soy
1/2 a dice of vegetable broth
150 g of chanterelles, frozen are okej
200 mlof water
100 ml of creme fraiche
250 g green peas
200 ml of milk
3 tablespoons butter
salt
black pepper
1/2 pack-leaf parsley
Lingonberries

Peel the potatoes and artichokes. Cut the large potatoes in half and thinly slice the artichokes. Boil all in lightly salted water until soft
Peel the carrots and rough grate them. Finely chop the onion and garlic. Fry everything with thyme in a little olive oil in a frying pan until the onions become soft
Add the lentils, tomato paste, soy sauce, bouillon cube and chanterelles. Fry minutes.
Stir in the water and crème fraiche into the pan. Simmer 10-12 minutes and season with salt.
Cook the peas according to the instructions on the package. Stir about 100 ml of peas in to the mushroom pan.
Pour off the water from the potatoes. Add milk and butter. Beat with electric mixer to puree. Season with salt and freshly ground pepper.
Roughly chop the parsley leaves and sprinkle with mushroom pan. Pour the mushroom pan in to a baking dish and cover with mashed potatoes. Preheat the oven to maximum heat on the grill effect and let it browning for a few minutes high up until the it’s nicely browned.
Serve with green peas and lingonberries.

shepherdspie3

Shepherd’s Pie med kantareller och potatis- och jordärtskocksmos
Recipe Type: Dinner
Cuisine: English
Author: Cecilia
En klassisk engelsk Shepherd’s pie görs med lammfärs, det här är en vegetarisk variant. 4 portioner
Ingredients
  • 900 g mospotatis
  • 250 g jordärtskockor
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad timjan
  • olivolja
  • 580 g röda linser (sköljda och avrunna)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong
  • 150 g kantareller, frysta som har fått tina går bra
  • 2 dl vatten
  • 1 dl créme fraiche
  • 250 g gröna ärtor
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 1/2 förpackning bladpersilja
  • Rårörda lingon
Instructions
  1. Skala potatisen och jordärtskockorna.
  2. Dela stora potatisar och skiva skockorna tunt.
  3. Koka allt i lättsaltat vatten tills potatisen är mjuk
  4. Skala och grovriv morötterna.
  5. Finhacka lök och vitlök.
  6. Fräs allt med timjan i lite olivolja i en stekpanna tills löken blivit mjuk
  7. Tillsätt linser, tomatpuré, soja, buljongtärningen och kantarellerna.
  8. Låt fräsa några minuter.
  9. Rör ner vatten och créme fraiche i pannan.
  10. Låt sjuda 10-12 minuter och smaka av med salt.
  11. Tillaga ärtorna enligt anvisningen på förpackningen.
  12. Rör ner ca 1dl av ärtorna i svamppannan.
  13. Häll bort vattnet från potatisen.
  14. Tillsätt mjölk och smör.
  15. Vispa med elvisp till ett mos.
  16. Smaka av med salt och nymalen peppar.
  17. grovhacka bladpersiljan och strö över svamppannan.
  18. Lägg fräset i en ugnsform och täck med potatismoset.
  19. Sätt ugnen på maxvärme med grilleffekt och gratinera i några minuter högt upp tills moset fått färg.
  20. Servera med gröna ärtor och rårörda lingon.