Spröda knäckebröd toppade med sesamfrön och flingsalt
18-20st

2 1/2 dl filmjölk
25 g jäst
50 g smör, rumsvarmt
1 msk brödsirap
4 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl

Garnering
ca 1 dl sesamfrön, oskalaade
1 msk flingsalt

 

Värm filmjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i filmjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i ca 18 bitar. Kavla ut varje bit så tunt det går till en rund kaka. Om du vill ha lika stora knäckekakor kan du använda en tallrik, ca 16cm i diameter, att trycka över den utkavlade degen. Vill du ha ett hål i mitten kan du använda ett snapsglas, ca 4cm i diameter.

 

Avsluta kavlingen med en kruskavel, gärna på bägge sidor.
Lägg knäcket på plåtar med bakplåtspapper. Pensla bröden med vatten och strö sesamfrön samt flingsalt på dem.
Grädda bröden mitt i ugnen i 10-15 minuter tills de fått fin färg och blivit spröda.
Låt dem svalna på galler.

Crisp crispbread topped with sesame seeds and sea salt

8-20st

2 1/2 cups buttermilk
25 g yeast
50 g butter, unsalted
1 tablespoon bread syrup
4 cups whole wheat flour
3-4 cups flour

Garnish
1 dl sesame seeds, 
1 tbsp salt flakes

 

Warm the sour milk to about 37 degrees. Crumble the yeast into a bowl and dissolve in the buttermilk.
Add butter, syrup, salt, whole wheat flour and most of the wheat flour. Knead the dough until smooth. Let it rise under a cloth for about 40 minutes.
Preheat the oven to 200 degrees. Put the dough on a floured surface.
Divide the dough into about 18 pieces. Roll out each piece as thinly as possible into a round cake. If you want to have equal toffee cakes, use a plate, about 16cm in diameter, pressing over the rolled out dough. Do you want a hole in the middle you can use a shot glass, about 4cm in diameter. End with a knobbed lefse rolling pin, preferably on both sides.
Add crisp bread on baking trays with baking paper. Brush the loaves with water and sprinkle with sesame seeds and sea salt on them.
Bake the loaves in the oven for 10-15 minutes until nicely browned and brittle.
Let them cool on a rack.