Segmjuk blåbärskaka i limpform
Segmjuk blåbärskaka i limpform

Provade på denna läckerhet – en lättbakad blåbärskaka med lite segmjuk, frasiga kanter som är bakad utan bakpulver. Blev en riktig hit här hemma.
1 ägg

1 ½ dl strösocker

1 ½ dl vetemjöl

50 g smör, smält

Garnering

2–3 dl blåbär, frysta eller färska

1–2 msk strösocker

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.

Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

Lägg blåbären på smeten och strö över lite strösocker.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 38–40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera den gärna med vaniljsås, glass eller vispgrädde. Förvara kakan inslagen i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter

 

Soft and chewie blueberry cake

I try this delicacy – an easy baked blueberry cake with a little chewysoft, crisp edges that are baked without baking soda. It became a big hit here at home.

1 egg

1 ½ cups granulated sugar

1 ½ cups flour

50 g butter, melted

Garnish

2-3 dl blueberries, fresh or frozen

1-2 tbsp caster sugar

Preheat the oven to 200 degrees. Beat eggs and sugar white and fluffy in a bowl. Fold in the flour and butter and stir gently to a batter.

Pour batter into a loaf, about 1 ½ liters, lined with baking paper.

Add the blueberries to the batter and sprinkle with powdered sugar.

Bake the cake in the oven for about 38-40 minutes. Allow it to cool in the tin, then lift up the whole paper with the cake from the tin. Serve preferably with custard, ice cream or whipped cream. Keep the cake wrapped in baking parchment so keep it their little crisp edges.