Det är få saker som får mig att frivilligt gå upp tidigt en ledig dag.. eller snarare bra två saker. Början på en semesterresa och att få baka något gott.

Idag tänkte jag göra en Schweizernötstårta till nyårskaffet.

100 g sötmandel, ca 2 dl
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 2/3 dl vetemjöl

Topping
200 g schweizernötschoklad
7 msk vispgrädde
1 msk smör

Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln fint i en kvarn. Smält smöret i en kastrull
Vispa ägg och socker pösigt, ca 3-5 minuter
Blanda ner mald mandel, mjöl och till sist smält smör. Rör till en jämn smet.
Smörj en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kakan ska vara lätt gyllenbrun. Låt svalna
Smält chokladen över vattenbad. Rör ner grädden och till sist smöret. Se till att allt blandas väl
Bred chokladsmeten över kakan och ställ den i kylskåpet för att svalna.

Sådär nånting. Bara att bära ner i matkällarenDet är få saker som får mig att frivilligt gå upp tidigt en ledig dag.. eller snarare bra två saker. Början på en semesterresa och att få baka något gott.

Idag tänkte jag göra en Schweizernötstårta till nyårskaffet.

100 g sötmandel, ca 2 dl
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 2/3 dl vetemjöl

Topping
200 g schweizernötschoklad
7 msk vispgrädde
1 msk smör

Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln fint i en kvarn. Smält smöret i en kastrull
Vispa ägg och socker pösigt, ca 3-5 minuter
Blanda ner mald mandel, mjöl och till sist smält smör. Rör till en jämn smet.
Smörj en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kakan ska vara lätt gyllenbrun. Låt svalna
Smält chokladen över vattenbad. Rör ner grädden och till sist smöret. Se till att allt blandas väl
Bred chokladsmeten över kakan och ställ den i kylskåpet för att svalna.

Sådär nånting. Bara att bära ner i matkällaren