Denna mustiga tomatsoppa passar lika bra en regnig sommardag som en kall vinterdag
4 portioner

1 gul lök
180 g grillad paprika
1 msk olivolja
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
1 l hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 tsk torkad oregano
3 dl liten pasta (t ex snäckor eller risoni)
2 vitlöksbaguetter
1 kruka strimlad basilika
1 tsk strösocker
150 g mozzarella
salt och peppar

Skala och hacka löken. Låt paprikan rinna av och skär den i strimlor.
Fräs lök och paprika i oljan ca 3 minuter i en stor kastrull. Tillsätt krossade tomater, buljong, oregano och pasta. Låt koka under lock tills pastan är klar enligt anvisningen på förpackningen. Rör då och då.
Värm under tiden bröden enligt anvisning på förpackningen.
Rör ner basilikan i soppan. Smaka av med socker, salt och peppar.
Toppa soppan med bitar av mozzarella och servera genast med vitlöksbröden.

DSC_0059

Tips
Kontrollera innehållet i buljong/fond för samtliga allergener. Eller ersätt med grönsaksbuljong för en vegetarisk variant
Glutenfri: servera med glutenfritt specialbröd.
Laktosfri: ersätt mozzarella med t ex laktosfri salladsost, kontrollera innehållet i brödet.
Fri från mjölkproteinfri: ersätt fetaost med mjölkfritt alternativ, t ex tofu, kontrollera innehållet i brödet.
Äggfri: välj äggfri pasta.Maybe not the most summery dish, but incredibly tasty and perfect for rainy days.

4 portions

1 onion
180g grilled peppers
1 tablespoon olive oil
2 cans crushed tomatoes (each 400 g)
1 liter chicken broth (water and stock cube or the Fund)
1 tsp dried oregano
3 cup small pasta (such as shells or risoni)
2 garlic baguettes
1 pot shredded basil
1 tsp caster sugar
150 g of the mozzarella
salt and pepper

Peel and chop the onion. Let the peppers drain and cut into strips.
Fry the onions and peppers in the oil for about 3 minutes in a large saucepan. Add chopped tomatoes, broth, oregano and pasta. Let boil under the lid until the pasta is finished cooking time according to instructions on the package. Stir occasionally.
Meanwhile, heat the bread according to package instructions.
Stir in the basilica in the soup. Season with sugar, salt and pepper.
Garnish the soup with pieces of mozzarella and serve immediately with garlic bread.

DSC_0059

Tips
Check the contents of the broth / fund for all allergens. Or replace with vegetable broth for a vegetarian version
To make gluten-free: serve with gluten-free specialty bread.
To make lactose: replace the mozzarella with eg lactose salad cheese, check the contents of the bread.
To make free of milk protein: replace feta cheese with milk-free options, such as tofu, check the contents of the bread.
To make egg-free: select egg-free pasta.