Jag vet, kanske inte den mest lockande rubriken. Den kommer garanterat inte slå några läsarrekord. Men det är inte så trist som det låter. Jag fick detta recept av Eva och kände att jag måste dela med mig. Det är lite pyssel, kanske inte direkt något man gör en måndagmorgon, men varför inte en lite lyxigare helgfrukost?

Till 1 person

1dl/40g rågflingor

1 nypa havssalt

1dl lättmjölk

1dl grovriven rödbeta

1tsk kappressad rapsolja

1tsk agavesirap

9st/10g mandlar

1tsk kanel

1tsk lakritspulver

1tsk torkade nyponflingor

9st/15gr stora ljusa russin

Blöt upp rågflingorna i 1dl vatten och ställ dem kallt över natten. Lägg dem i en kastrull med mjölk och salt. Koka upp och sänk värmen och låt gröten sjuda stilla under omrörning i ca 4 minuter. Ta kastrullen av värmen, lägg på locket och låt gröten stå i en minut. Stek rödbetorna i olja och sirap ca 1 minut. Blanda mandlarna med kanel och lakritspulver. Lägg upp gröten med rödbetor, nypon mandlar och russin.