Det är verkligen något speciellt med att äta nybakat bröd till frukost.

I morse, strax efter sju, smög jag mig upp och bakade polarkakor. Helt enormt goda, och enkla att göra.
Receptet ger ca 20 kakor.
50 g smör
5 dl vatten
50g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt. Det räcker med en 1kgs påse, ifall du sällan använder rågsikt.
Smält smöret, tillsätt vattnet och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, lös upp den med en del av vätskan. Blanda i resten av spadet med sirap och salt. Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250-275 grader. Dela degen i 20 jämnstora bitar, trilla till runda bollar och kavla ut rundlar, ca 16cm i diameter, på mjölat bakbord. Nagga rundlarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare ca 10 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 3-5 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk