pinoccio2

Pinocchiotårta min absoluta favorit tårta. Varje gång jag äter en bit stannar tiden och jag ser framför mig hur min mamma står i köket, i huset vi bodde i när jag var liten, och vispar grädden. Jag står på en stol bredvid och det luktar bryggkaffe och nybakat i hela huset. Släkten sitter i vardagsrummet och pratar. Jag kan nästan höra morfar skratta.
Pinocchiotårta är en väldigt enkel och god tårta som kan varieras på många olika sätt. Jag älskar att fylla den med bär eller frukt och vispad grädde. En riktig sommartårta som smakar bäst i trädgården.

ca 12 bitar

75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk

Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
35 g mandelspån

Fyllning
3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader
Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30×40 cm. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, ett i taget, och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten.
Vispa vitorna med sockret till en marängsmet. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. Strö på mandelspånen. Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 minuter.
Låt kakan svalna något. Lossa den från pappret och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form du önskar.
Vispa grädden och bred den på ena botten med marängsidan uppåt. Lägg den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt.

pinoccio4

Pinocchiocake

Pinocchio Cake is my absolute favorite cake. Every time I eat a piece time stops and I see my mother standing in the kitchen, in the house we lived in when I was a kid, and whisking the cream. I’m standing on a chair next to her and the whole house smells coffee and freshly baked cake. The rest of my family sitting in the living room and talk. I can almost hear the grandfather laughing.
Pinocchio Cake is a very simple and delicious cake that can be varied in many ways. I love to fill it with berries or fruit and whipped cream. A real summer cake that tastes best in the garden.

12 pcs

75 g butter
200 ml of powdered sugar
5 yolks
150 ml of flour
1 1/2 teaspoons baking powder
4 tablespoons milk

Meringue

5 egg whites
2 cups granulated sugar
35g flaked almonds

Filling
300 ml of whipping cream

Preheat the oven to 175 degrees
Grease a baking paper well and place it in a roasting pan, 30×40 cm. Cream butter and sugar porous. Add the egg yolks, one at a time, and stir for a while between each. Mix the flour with the baking powder. Stir this and milk. Spread batter.
Beat the egg whites with the sugar into a meringue batter. Spread the batter over a little uneven in shape. Sprinkle with almond shavings. Bake the bottom in the middle or lower part of the oven until the meringue browned and the sponge is dry, about 20 minutes.
Allow the cake to cool slightly. Detach it from the paper and divide it in half lengthwise or crosswise, depending on what shape you want.
Whip the cream and spread it on the bottom one with meringue side up. Add the second bottom on top with meringue side up.

pinoccio3

 

Pinocchiotårta
Recipe Type: Tårta
Author: Cecilia
Pinocchiotårta är en väldigt enkel och god tårta som kan varieras på många olika sätt. Jag älskar att fylla den med bär eller frukt och vispad grädde. En riktig sommartårta som smakar bäst i trädgården. ca 12 bitar
Ingredients
  • 75 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 5 äggulor
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 4 msk mjölk
  • Maräng
  • 5 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 35 g mandelspån
  • Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
Instructions
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30×40 cm.
  3. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, ett i taget, och rör en stund mellan varje.
  4. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner detta och mjölken.
  5. Bred ut smeten.
  6. Vispa vitorna med sockret till en marängsmet.
  7. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. Strö på mandelspånen.
  8. Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 minuter.
  9. Låt kakan svalna något.
  10. Lossa den från pappret och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form du önskar.
  11. Vispa grädden och bred den på ena botten med marängsidan uppåt.
  12. Lägg den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt.