Äntligen, tredje gången gillt. Idag blev det äntligen en pecannötpaj, och den var helt klart värd all väntan.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 kryddmått salt
3 msk kallt vatten

Fyllningen
125 gram smör
3 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovado socker
2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
200 gram pecannötter

Ställ ugnen på 175 grader
Mät upp mjöl i en bunke, tärna ner smöret, och rör ner vatten och salt. Arbeta ihop detta till en deg, och tryck ut i en form ( 22 – 24 cm )
Förgrädda i ca 10 minuter.
Under tiden gör du fyllningen.
Mät upp smör i en kastrull, häll i sirap socker vetemjöl, salt och låt detta sjuda upp.

Låt det sjuda under omrörning i ett par tre minuter.
Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner de grovhackade nötterna samt de lättvispade äggen, vaniljsocker i kolasåsen.

Och häll sedan över fyllningen i det förgräddade skalet – och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 35- 40 minnuter.
När pajen är färdiggräddad, ställ den kallt i kylskåpet och låt den svalna innan servering.

Serveras med fördel med en god gräddglass, eller vispad grädde.

DSC_0125Finally, third time lucky. Today I finally made a pecan pie, and it was definitely worth the wait.

Shortcrust pastry
3 cups flour
125 grams of butter
1 milliliter salt
3 tablespoons cold water

Filling
125 grams of butter
3 cup light syrup
1 1/2 cups light muscovado sugar
2 tbsp flour
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla
2 eggs
200 grams of pecans

Set the oven at 175 degrees
Measure the flour into a bowl, dice the butter, and stir in the water and salt.
Working together this into a dough and press into a mold (22 – 24 cm)
Bake for about 10 minutes.
In the meantime, do the filling.
Measure the butter in a saucepan, pour in the syrup of sugar flour, salt and let it boil up.

Simmer stirring for two to three minutes.
Then remove the pan from the heat and stir in the chopped nuts and the lightly beaten eggs, vanilla sugar in caramel sauce.

And then pour over the filling into the pre-baked shell – and place in the oven at 175 degrees for about 35- 40 minnuter.
When the pie is baked, put the cold in the refrigerator and let it cool before serving.

And served with the advantage of a good ice cream or whipped cream.

DSC_0125