Idag är det dan före dopparedagen och jag håller på och förbereder årets dessert till julbordet – en apelsin och pepparkakscheesecake.

Det här receptet räcker till 6–8 personer

Cheesecake:
250 g vit choklad
100 g smör eller margarin
40 pepparkakor
400 g färskost av philadelphiatyp
2 dl kesella (10%)
1 dl socker
2 apelsiner (zest)

Garnering:
vit choklad (se ovan) 
6–8 pepparkakor (Apelsin)
1 paket kanderade apelsinskal (100g)
2 dl grädde
Gör så här
Chokladdoppade pepparkakor:
Smält den vita chokladen i ett vattenbad och ta sedan av den från värmen.

Doppa de pepparkakor som ska garneras i den smälta chokladen och strö över några bitar kanderade apelsinskal. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt svalna (ställ i kyl om de inte stelnar).

Cheesecake:
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i matberedare till ett smul.
Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen i en rund form med löstagbar kant ca 24–26 cm i diameter. Ställ kallt.
Blanda färskost, kesella och socker. Riv ner apelsinzesten. Tillsätt resten av den smälta vita chokladen, lite i taget, under ständig omrörning.

Fyll formen med smeten och ställ kallt i ca 4 timmar. Ta fram cheesecaken ca 30 min innan servering. Garnera med chokladdoppade pepparkakor och vispad grädde.

Det färdiga resultatet får ni se imorgon

Today is the day before Christmas Eve and I’m preparing this year’s dessert – an orange and gingerbreadcheesecake

This recipe is enough for 6-8 people

Cheesecake:
250 g white chocolate
100 g butter or margarine
40 gingerbread – orange flavour
400 g of cream cheese
200ml (250 grams) cream cheese (10%)
100 ml sugar
2 oranges (zest)

Garnish:
white chocolate (see above)
6-8 gingerbread (Orange)
1 packet of candied orange peel (100g)
200ml whipped cream

Chocolate gingerbread:
Melt white chocolate in a water bath and then remove it from the heat.
Dip the gingerbread to be garnished in the melted chocolate and sprinkle them with a few pieces of candied orange peel. Put them on a baking paper and allow to cool (set in the fridge if they do not solidify).

Cheesecake:
Melt the fat. Crush the gingerbread in a mortar or in a food processor to shred.
Mix shred and fats. Press out the mixture so that it covers the bottom of a round shape with detachable edge about 24-26 cm in diameter. Refrigerate.
Mix cream cheese, quark and sugar. Tear down orangezest. Add the rest of the melted white chocolate, little by little, stirring constantly.
Fill the mold with the batter and refrigerate for about 4 hours. Take the cheesecake for 30 minutes before serving. Garnish with chocolate-covered gingerbread and whipped cream.

I’ll show you the final result tomorrow