Napoleonbakelser
Napoleonbakelser

Ca 10 st Ugnstemp: 225 grader, varmluft 200 grader

1 sats smördeg eller 3 plattor djupfryst smördeg

Fyllning
2 1/2 dl vaniljkräm (på pulver eller hemlagad)
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl äppelmos

Garnering
2-3 tsk röd vinbärsgelé
1 dl florsocker
1 msk vatten

Gör smördegen enligt recept. Kavla ut degen till en platta 24×40 cm. Skär den på längden i 3 lika delar. Eller tina den djupfrysta smördegsplattorna lätt och kavla ut dem till 10×40 cm.
Lägg plattorna på vattensköljd plåt. Nagga och låt dem vila.
Grädda längderna ca 10 minuter och låt dem kallna.
Gör vaniljkrämen. Låt den kallna och blanda den med vispad grädde.
Bred äppelmos på en av bottnarna. Lägg på nästa botten. Bred på vaniljkrämen. Täck med den översta botten. Lägg undersidan uppåt så går det lättare att breda på gelén och glasyren. Bred först på ett tunt lager smält gelé och sedan glasyr gjord av florsocker och vatten.
Skär längderna i lagom stora bitar
Servera gärna genast.

About 10 pc
Oven temperature: 225 degrees, hot air oven 200 degrees

1 batch of puff pastry or 3 sheets frozen puff pastry

Filling
2 1/2 cups vanilla ice cream (for powdered or homemade)
1 cup whipping cream
1 1/2 cup applesauce

Garnish
2-3 teaspoons red currant jelly
1 cup powdered sugar
1 tablespoon water

Make the pastry according to the recipe. Roll out the dough into a flat 24×40 cm. Cut it lengthwise into 3 equal parts. Or thaw the frozen puff pastry plates easily and roll them out to 10×40 cm.
Place the plates on vattensköljd plate. Chip away and let them rest.
Bake the rolls for about 10 minutes and let them cool.
Make the custard. Let it cool and mix with whipped cream.
Wide applesauce on one of the bottoms. Add the next bottom. Spread the vanilla cream. Cover the top of the bottom. Add the bottom upwards so it is easier to spread on the gel and the icing. Wide first on a thin layer of melted jelly and then glaze made of powdered sugar and water.
Cut lengths of bite-sized pieces
Serve immediately.