Brysselkex
Brysselkex

Ett bra recept på mördeg är ett måste i receptsamlingen, då man kan använda den till flera olika sorters kakor. Igår gjorde jag bryssel kex och kanelkakor – bara för att nämna 2 varianter
Grundrecept

30-50 st

200 g smör, rumsvarmt

1 tsk vaniljsocker

4 1/2 dl vetemjöl

Nyp ihop smöret med de övriga ingredienserna och arbeta snabbt ihop en deg. Lägg degen i en plastpåse i kylen i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 180 grader

Brysselkex

1 dl strösocker

ca 1 krm röd hushållsfärg

Dela degen i två bitar. Rulla ut dem i längder, ca 4 cm i diameter. Blanda strösocker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret blir rosa.

Häll ut det på ett bakplåtspapper. Rulla längderna i sockret. Skär längderna i skivor ca 1 cm breda. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 11-13 minuter. Låt kakorna svalna

 

Kanelkakor

ca 1/2 dl strösocker

ca 1 msk mald kanel

Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder, ca 4 cm i diameter, och forma dem fyrkantiga. Skär längderna i skivor, 1/1-1 cm tjocka, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över en blandning av strösocker och kanel och tryck till lite på ytan. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt dem svalna på plåten.

 

A good recipe for puff pastry is a must in your the recipe collection, as you can use it to make several different kinds of cookies. Yesterday, I made brussels biscuits and cinnamon cakes – just to name two

Basic recipe

30-50 pcs

200 g butter, unsalted

1 teaspoon vanilla

4 1/2 cups flour

Pinch together the butter with the other ingredients and work quickly together a dough. Place the dough in a plastic bag in the refrigerator for about 30 minutes.

Preheat the oven to 180 degrees

Brussels bisquit

1 cup granulated sugar

about 1 tsp red food coloring

Divide the dough into two pieces. Roll them into lengths, approximately 4 cm in diameter. Mix powdered sugar and food coloring in a plastic bag so that sugar turns pink.

Pour it out on a baking paper. Roll lengths in the sugar. Cut the rolls into slices about 1 cm wide. Place them on a baking sheet with parchment paper. Bake the cookies in the oven for 11-13 minutes. Let the cookies cool

 

Cinnamon cookies

about 1/2 cup granulated sugar

about 1 tablespoon ground cinnamon

Divide the dough into two pieces. Roll them into lengths, approximately 4 cm in diameter, and shape them square. Cut the rolls into slices, 1 / 1-1 cm thick, and place them on a baking sheet with parchment paper. Sprinkle with a mixture of powdered sugar and cinnamon, and push a little on the surface. Bake the cookies in the oven for 10-12 minutes. Let them cool on the baking sheet.