Äntligen har jag invigt min nya elvisp, mycket nöjd. Den låter inte mer än en eltandborste.
12-14 bitar

2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör, smält

Fyllning
1-2 päron, skalade och skurna i små bitar
1/2 tsk kardemummakärnor, mortlade

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
Blanda ihop vaniljsocker, kardemumma, bakpulver och vetemjöl. Rör ner det tillsammans med smöret och blanda till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter. Lätt ut päronbitar ovanpå smeten och tryck till lite lätt. Strö över kardemumma
Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Servera den gärna med vispad grädde eller vaniljsås.

DSC_0022

DSC_0025

I’ve finally used my new electric beater, and I’m very pleased. It’s about as noisy as a toothbrush.

12-14 pcs

2 eggs
2 1/2 cups granulated sugar
1 teaspoon vanilla
1 tsp cardamom seeds, freshly grounded
1 teaspoon baking powder
2 1/2 cups flour
75 g butter, melted

Filling
1-2 pears, peeled and cut into small pieces
1/2 tsp cardamom seeds, freshly grounded

Heat the oven to 200 degrees. Beat eggs and sugar until fluffy in a bowl.
Mix together vanilla, cardamom, baking powder and flour. Stir it with the butter and mix to a smooth batter.
Pour batter into a greased and floured mold, about 23 cm in diameter. Easy out pear pieces on top of the batter and press lightly. Sprinkle with cardamom
Bake the cake in the oven for 25-30 minutes. Serve preferably with whipped cream or custard.