linssoppa2

English below

Den här snabba och enkla soppan är perfekt kalla vinterdagar. Jag gillar verkligen pistagenötterna i yoghurten, hur gott som helst.

1 gul lök
5 vitlöksklyftor
4 tomater
1 bakpotatis
1 1/2 msk spiskummin
2 krm cayennepeppar
3 msk olivolja
580 g röda linser
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 tsk strösocker
1/2 gurka
1 citron
2 dl matyoghurt
2 krm salt
1 kruka färsk mynta
80 g pistagenötter
1/2 knippe persilja

Finhacka löken, skiva 4 vitlöksklyftor tunt, skär tomaterna i mindre bitar.
Skär bakpotatisen i tärningar, ca 2x2cm. Fräs lök, spiskummin och cayennepeppar i olivoljan i en stor kastrull tills löken mjuknat
Tillsätt tomater, potatis, linserna (sköljda och avrunna)vatten, grönsaksbuljong och strösocker. Låt koka till servering, minst 10 minuter.

Grovriv gurkan och pressa ur vätskan. Lägg i en skål och blanda ner finrivet skal av citronen, matyoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta och salt. Finhacka myntan och pistagenötterna och rör ner.

Pressa ner saften från den använda citronen i soppan och smaka ev.av med mer salt. Grovhacka en halv knippe persilja
Toppa soppan med persilja. Servera med myna- och pistageyoghurt och bröd.

Lebanese sour lentil soup with mint and pistachio yoghurt

This quick and simple soup is perfect on cold winter days. I really like pistachios in yogurt, really delicious.

1 onion
5 cloves garlic
4 tomatoes
1 baked potato
1 1/2 tablespoons cumin
2 pinches of cayenne pepper
3 tablespoons olive oil
580g red lentils
1 liter of water
2 cubes vegetable broth
1 tsp caster sugar
1/2 cucumber
1 lemon
200 ml of yoghurt
2 pinches of salt
1 bunch fresh mint
80 g pistachios
half a bunch of parsley, chopped

Finely chop the onion, slice thinly 4 cloves garlic, cut the tomatoes into small pieces.
Bakpotatisen Cut into cubes, about 2x2cm. Fry the onion, cumin and cayenne pepper in olive oil in a large saucepan until onion has softened
Add tomatoes, potatoes, lenses (rinsed and drained) water, vegetable broth and sugar. Let boil until serving, at least 10 minutes..

Grovriv cucumber and squeeze out the liquid. Put in a bowl and add the finely grated zest of lemon, matyoghurt, 1 clove garlic and salt. Finely chop the mint and pistachios and stir.

Add presses juice from the lemon in to the soup and season with more salt
Garnish the soup with parsley. Serve with myna- and pistachio yoghurt and bread.

linssoppa1

Libanesisk syrlig linssoppa med myna- och pistageyoghurt
Author: 
Recipe type: Soup
Cuisine: Middle Eastern
 
Den här snabba och enkla soppan är perfekt kalla vinterdagar. Jag gillar verkligen pistagenötterna i yoghurten, hur gott som helst.
Ingredients
  • 1 gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 4 tomater
  • 1 bakpotatis
  • 1½ msk spiskummin
  • 2 krm cayennepeppar
  • 3 msk olivolja
  • 580 g röda linser
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 tsk strösocker
  • ½ gurka
  • 1 citron
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 krm salt
  • 1 kruka färsk mynta
  • 80 g pistagenötter
  • ½ knippe persilja
Instructions
  1. Finhacka löken, skiva 4 vitlöksklyftor tunt, skär tomaterna i mindre bitar.
  2. Skär bakpotatisen i tärningar, ca 2x2cm. Fräs lök, spiskummin och cayennepeppar i olivoljan i en stor kastrull tills löken mjuknat
  3. Tillsätt tomater, potatis, linserna (sköljda och avrunna)vatten, grönsaksbuljong och strösocker.
  4. Låt koka till servering, minst 10 minuter.
  5. Grovriv gurkan och pressa ur vätskan.
  6. Lägg i en skål och blanda ner finrivet skal av citronen, matyoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta och salt.
  7. Finhacka myntan och pistagenötterna och rör ner.
  8. Pressa ner saften från den använda citronen i soppan och smaka ev.av med mer salt.
  9. Grovhacka en halv knippe persilja
  10. Toppa soppan med persilja.
  11. Servera med myna- och pistageyoghurt och bröd.