sej2

English below

Jag vet inte hur det är med er, men jag älskar fisk och skaldjur, så jag tänkte försöka få in lite mer av den typen av recept här på Cavegirl. Vad tror ni om det?

2 portioner

500 g potatis
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
100 g morot
1/2 vitlöksklyfta, pressad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 äggula
1 frp saffran
1 msk vatten
3 tsk vitvinsvinäger
2 msk olja
2 1/2 krm salt
1/2 rödlök
6-8 rädisor
bladspenat
5 dl vatten
2 msk salt
300 g sej
1/2 röd chili

Sätt ugnen på 250 grader
Lägg potatisen på en ugnsplåt. Blanda med olivolja, lite salt och nymalen peppar. Rosta i övre delen av ugnen ca 25 minuter
Skala och skär morot i mindre bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten.
Morot- och saffransaioli: lägg de nykokta morotsbitarna i en mixerbunke. Tillsätt pressad vitlök, äggula, saffran, 1 msk vatten, vitvinsvinäger, olja och 1 1/2 krm salt. Mixa slät med stavmixer
Finstrimla lök och kvarta rädisorna. Lägg i en salladsskål tillsammans med bladspenat. Blanda med lite olivolja, salt och nymalen peppar
Rimlag: blanda vatten och 2 msk salt i en bunke. Lägg ner fisken och låt ligga 5-7 minuter.
Halvera och skrapa bort kärnorna ur chilin och finhacka tillsammans med 1 hel vitlöksklyfta. Lägg i en rymlig skål och blanda ner den rostade potatisen.
Torka av fisken med lite hushållspapper. Stek den sedan i en stekpanna med olivolja, 2-3 minuter per sida.
Servera den nystekta fisken med chili. och vitlökspotatis, morot- och saffransaioli och spenatsallad.

Lightly salted saithe with carrot and saffron aioli and chili roasted potatoes

I don’t know about you, but I love seafood, so I thought I’d try to add some more of that kind of recipe here on Cavegirl. What do you think? Yay or Nay?

2 servings

500g potatoes
olive oil
salt
freshly ground black pepper
100g carrots
1/2 clove garlic, pressed
1 clove garlic, finely chopped
1 egg yolk
1 pkg saffron
1 tablespoon water
3 teaspoons white wine vinegar
2 tablespoons oil
2 1/2 tsp salt
1/2 onion
6-8 radishes
spinach leaves
500 ml of water
2 tablespoons salt
300 g saithe
1/2 red chilli

Preheat the oven to 250 degrees
Place the potatoes on a baking tray. Mix with olive oil, a little salt and freshly ground pepper. Roast in the upper part of the oven about 25 minutes
Peel and cut the carrots into small pieces. Boil soft in slightly salted water.
Carrot and saffron aioli: Place the freshly cooked carrot pieces in a mixing bowl. Add the crushed garlic, egg yolks, saffron, 1 tablespoon water, white wine vinegar, oil and 1 1/2 tsp salt. Mix smooth with a hand blender
Finely slice the onions and quarter the radishes. Place in a salad bowl with the spinach leaves. Mix with a little olive oil, salt and freshly ground pepper
Rimlag: mixing water and 2 tablespoons of salt in a bowl. Add the fish and allow to soak for 5-7 minutes.
Halve and scrape the seeds from the chili and chop along with 1 whole garlic clove. Add in a large bowl and mix the roasted potatoes.
Wipe the fish with kitchen paper. Fry it then in a pan with olive oil, 2-3 minutes per side.
Serve sizzling fish with chili. and garlic potatoes, carrot and saffron aioli and spinach salad.

sej1

Lättrimmad sejrygg med morot- och saffransaioli och chilirostad potatis
Author: 
Recipe type: Dinner
 
En enkel fiskrätt som passar lika bra till vardag som till fest
Ingredients
  • 500 g potatis
  • olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 100 g morot
  • ½ vitlöksklyfta, pressad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 äggula
  • 1 frp saffran
  • 1 msk vatten
  • 3 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk olja
  • 2½ krm salt
  • ½ rödlök
  • 6-8 rädisor
  • bladspenat
  • 5 dl vatten
  • 2 msk salt
  • 300 g sej
  • ½ röd chili
Instructions
  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Lägg potatisen på en ugnsplåt.
  3. Blanda med olivolja, lite salt och nymalen peppar.
  4. Rosta i övre delen av ugnen ca 25 minuter
  5. Skala och skär morot i mindre bitar.
  6. Koka mjuk i lättsaltat vatten.
  7. Morot- och saffransaioli: lägg de nykokta morotsbitarna i en mixerbunke.
  8. Tillsätt pressad vitlök, äggula, saffran, 1 msk vatten, vitvinsvinäger, olja och 1½ krm salt.
  9. Mixa slät med stavmixer
  10. Finstrimla lök och kvarta rädisorna.
  11. Lägg i en salladsskål tillsammans med bladspenat.
  12. Blanda med lite olivolja, salt och nymalen peppar
  13. Rimlag: blanda vatten och 2 msk salt i en bunke. Lägg ner fisken och låt ligga 5-7 minuter.
  14. Halvera och skrapa bort kärnorna ur chilin och finhacka tillsammans med 1 hel vitlöksklyfta.
  15. Lägg i en rymlig skål och blanda ner den rostade potatisen.
  16. Torka av fisken med lite hushållspapper.
  17. Stek den sedan i en stekpanna med olivolja, 2-3 minuter per sida.
  18. Servera den nystekta fisken med chili. och vitlökspotatis, morot- och saffransaioli och spenatsallad.