Ni har väll inte missat att det är semeldagen idag, eller fettisdagen som den också heter.
Jag tänkte dela med mig av en lite lättare variant på semla

Vetebullen;

50g jäst

75g flytande margarin

5dl minimjölk

1dl socker

0,5tks salt

1,5l vetemjöl

Mandelmassa;

0,5dl finhackad mandel

0,25dl socker

2msk minimjölk

3dl Milda visp 20%

1. Sätt ugnen på 250 grader.  Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fngervarmt, 37 grader och blanda i det flytande margarinet, salt och socker.
Häll det ljumma degspadet över jästen, rör så att det löser sig.
Tillsätt mjölet och blanda till en bra konsistens, eller tills degen släpper från bunkens kanter.
Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen i 4 lika stora delar, rulla ut delarna till längder och dela varje längd i 10 delar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta tills de blivit dubbelt så stora.
Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter.
Låt svalna under bakduk

Mandelmassan:
Skär av locket på bullen och gröp ur inkråmet
Blanda mandel, inkråm, socker och mjölk. Fyll bullarna
Vispa Milda visp och garnera semlan. Sikta florsocker över semlorna

Näringsinnehåll per färdig semla:
Kalorier: 282 kcal
Fett: 16 g
Protein: 5,7 g
Kolhydrater: 27 g
Fibrer: 1,3 g

33020_13053Ni har väll inte missat att det är semeldagen idag, eller fettisdagen som den också heter.

Jag tänkte dela med mig av en lite lättare variant på semla

Vetebullen;

50g jäst

75g flytande margarin

5dl minimjölk

1dl socker

0,5tks salt

1,5l vetemjöl

Mandelmassa;

0,5dl finhackad mandel

0,25dl socker

2msk minimjölk

3dl Milda visp 20%

1. Sätt ugnen på 250 grader.  Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fngervarmt, 37 grader och blanda i det flytande margarinet, salt och socker.
Häll det ljumma degspadet över jästen, rör så att det löser sig.
Tillsätt mjölet och blanda till en bra konsistens, eller tills degen släpper från bunkens kanter.
Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen i 4 lika stora delar, rulla ut delarna till längder och dela varje längd i 10 delar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta tills de blivit dubbelt så stora.
 Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter.
Låt svalna under bakduk

Mandelmassan:
Skär av locket på bullen och gröp ur inkråmet
Blanda mandel, inkråm, socker och mjölk. Fyll bullarna
Vispa Milda visp och garnera semlan. Sikta florsocker över semlorna

Näringsinnehåll per färdig semla:
Kalorier: 282 kcal
Fett: 16 g
Protein: 5,7 g
Kolhydrater: 27 g
Fibrer: 1,3 g

33020_13053