Testade att baka lata grahamsrutor idag. Passade perfekt att ta en promenad under första jäsningen.
ca 30st

50 g jäst

5 dl ljummet vatten, 37 grader

25 g smör

1 1/2 tsk salt

2 msk honung eller sirap

250 g kesella mager kvarg’2 dl grahamnsmjöl

12-13dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i 30-45 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna. Strö över grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv. Låt degen jäsa ca 20 minuter.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut brödet och lägg det på ett galler. Låt brödet kallna under bakduk. Vid servering låt var och en bryta sin bit

Supergott med lite ost på, och en kopp te till. Nästa gång ska jag testa med lite flingsalt på, kanske soltorkade tomater eller lite färsk rosmarin till.