falafelwrap1

De här goda falafelbiffarna kommer att ge dina fredagstacos en rejäl utmaning. Om du inte hittar libabröd går det lika bra med tortillabröd.

1 bakpotatis
olivolja
salt
4 krm cayennepeppar
1 1/2 dl gräddfil
3 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk flytande honung
125 g babyplommontomater
1/2 frp salladslök
1/2 gurka
vitvinsvinäger
1 gul lök
1/2 kruka persilja
2 frp kikärtor, sköljda och avrunna
6 msk vetemjöl
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
ströbröd
libabröd
romansallad

Sätt ugnen på 250 grader
Tärna bakpotatisen och lägg i en ugnsform. Blanda med lite olivolja, salt och 2 krm cayennepeppar. Tillaga i övre delen av ugnen i 15-20 minuter.

Vitlöksyoghurt: blanda gräddfil, 1 pressad vitlöksklyfta och honung i en skål. Smaka av med lite salt

Tomatsalsa: dela plommontomaterna och finstrimla salladslöken. Dela, gröp ur fruktköttet och tärna gurkan. Lägg allt i en salladsskål och blanda med vitvinsvinäger och 2 tsk olivolja. Smaka av med lite cayennepeppar och salt

Falafel: grovhacka löken. Lägg i en bunke tillsammans med persilja och kikärtor. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, vetemjöl, spiskummin, malen koriander 2 krm cayennepeppar och 3/4 tsk salt. Mixa allt med stavmixer och forma till ca 16 små biffar.
Lägg ströbröd på en tallrik. Vänd biffarna i ströbröd och stek frasiga i 3-4 minuter i olivolja.
Fyll libabröd med blad från romansallad, falafelbiffar, het potatis, tomatsalsa och vitlöksyoghurt. Servera direkt.

falafelwrap3

Spicy falafel patties with a hot potato, tomato salsa and garlic clicks

These tasty falafel patties will give your traditional wraps a serious challenge. If you can’t find libabread you can use tortillas.

1 baked potato
olive oil
salt
4 pinches of cayenne pepper
150 ml of sour cream
3 clove garlic
1/2 teaspoon of liquid honey
125g baby plum tomatoes
1/2 pkg scallions
1/2 cucumber
white wine vinegar
1 onion
1/2 pot parsley
2 pkg chickpeas, rinsed and drained
6 tablespoons flour
2 tsp cumin
2 tsp ground coriander
breadcrumbs
libabread
romaine lettuce

Preheat the oven to 250 degrees
Tern bakpotatisen and place in a baking dish. Mix with a little olive oil, salt and 2 pinches of cayenne pepper. Cook in the upper part of the oven for 15-20 minutes.

Garlic Yogurt: Mix sour cream, 1 clove garlic and honey in a bowl. Season with a little salt

Tomato Salsa
: divide the plum tomatoes and finstrimla scallions. Share, scoop out the flesh and dice the cucumber. Put everything in a salad bowl and mix with white wine vinegar and 2 teaspoons of olive oil. Season with a little cayenne pepper and salt

Falafel: Coarsely chop the onion. Place in a bowl with parsley and chickpeas. Add 2 pressed garlic cloves, flour, cumin, ground coriander 2 tsp cayenne pepper and 3/4 teaspoon salt. Mix everything with a hand blender and shape into about 16 small patties.
Add bread crumbs on a plate. Turn steaks in breadcrumbs and fry crisp for 3-4 minutes in olive oil.
Fill the libabread with leaves of romaine lettuce, falafel patties, hot potato, tomato salsa and garlic yogurt. Serve immediately.

falafelwrap2

 

Kryddiga falafelbiffar med het potatis, tomatsalsa och vitlöksklick
Recipe Type: Dinner
Author: Cecilia
De här goda falafelbiffarna kommer att ge dina fredagstacos en rejäl utmaning. Om du inte hittar libabröd går det lika bra med tortillabröd.
Ingredients
  • 1 bakpotatis
  • olivolja
  • salt
  • 4 krm cayennepeppar
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 3 pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk flytande honung
  • 125 g babyplommontomater
  • 1/2 frp salladslök
  • 1/2 gurka
  • vitvinsvinäger
  • 1 gul lök
  • 1/2 kruka persilja
  • 2 frp kikärtor, sköljda och avrunna
  • 6 msk vetemjöl
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • ströbröd
  • libabröd
  • romansallad
Instructions
  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Tärna bakpotatisen och lägg i en ugnsform.
  3. Blanda med lite olivolja, salt och 2 krm cayennepeppar.
  4. Tillaga i övre delen av ugnen i 15-20 minuter.
  5. Vitlöksyoghurt: blanda gräddfil, 1 pressad vitlöksklyfta och honung i en skål.
  6. Smaka av med lite salt
  7. Tomatsalsa: dela plommontomaterna och finstrimla salladslöken.
  8. Dela, gröp ur fruktköttet och tärna gurkan.
  9. Lägg allt i en salladsskål och blanda med vitvinsvinäger och 2 tsk olivolja.
  10. Smaka av med lite cayennepeppar och salt
  11. Falafel: grovhacka löken. Lägg i en bunke tillsammans med persilja och kikärtor.
  12. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, vetemjöl, spiskummin, malen koriander 2 krm cayennepeppar och 3/4 tsk salt.
  13. Mixa allt med stavmixer och forma till ca 16 små biffar.
  14. Lägg ströbröd på en tallrik.
  15. Vänd biffarna i ströbröd och stek frasiga i 3-4 minuter i olivolja.
  16. Fyll libabröd med blad från romansallad, falafelbiffar, het potatis, tomatsalsa och vitlöksyoghurt. Servera direkt.