potatisstomp

Vi gjorde den här goda potatisstompet i fredags. Perfekt om man vill komma ifrån taco-träsket

2 bakpotatisar
1/2 gul lök
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
salt
olivolja
500 g jordärtskockor
150 g riven gouda ost
1 scharlottenlök
1 förpackning rucola sallad
270-300 g röda linser, sköljda och avrunna
finrivet skal och saft från 1 citron
1 knippe bladpersilja, grovhackad
1/2 paket sallads lök
1/2 förpackning krutonger

Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär potatisarna i cm-tunna skivor. Skiva löken. Lägg potatis och lök i en kastrull tillsammans med mjölk, grädde, pressad vitlök och salt. Låt sjuda ca 5 minuter.
Skölj jordärtskockorna. Klyfta dem och lägg i en liten ugnsform. Ringla över olivolja och krydda med salt.
Tillaga i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.
Rör ner 100g gouda ost i potatiskastrullen och häll över potatisblandningen i en smord ugnsform. Strö över 50 g gouda ost och tillaga i ugnen 20-25 minuter, eller tills potatisen är helt mjuk och osten fått färg.

potatisstomp1

Linssallad
Finhacka scharlottenlöken och lägg den i en skål. Tillsätt rucola, röda linser, finrivet skal och saft från citronen, olivolja och salt och blanda

Grovhacka bladpersiljan och finstrimla salladslöken
Mosa ihop potatisgratängen, tills du får ett krämigt stomp. Smaka av med lite salt och toppa med salladslök och krutonger.
Blanda jordärtskockorna med bladpersiljan och servera till potatisstompet och den syrliga linssalladen.

Creamy mashed potatoes with baked artichokes and a sour bean salad

2 jacket potatoes
1/2 onion
250 ml of cream
250 ml of milk
2 cloves garlic
salt
olive oil
500 g of Jerusalem artichokes
150 g grated gouda cheese
1 shallot
1 package arugula
270-300 g red lentils, rinsed and drained
finely grated zest and juice of 1 lemon
1 bunch flat-leaf parsley, roughly chopped
1/2 package spring onion
1/2 packaging croutons

Preheat the oven to 250 degrees. Peel and cut the potatoes into thin slices cm. Slice the onion. Add potatoes and onion in a saucepan with the milk, cream, crushed garlic and salt. Let simmer about 5 minutes.
Rinse the artichokes. Clove them and place them in a small baking dish. Drizzle with olive oil and season with salt.
Cook in the bottom of the oven for 25-30 minutes.
Stir in 100g gouda cheese in potato saucepan and pour over potato mixture in a greased baking dish. Sprinkle with 50 g of gouda cheese and cook in the oven for 20-25 minutes, or until the potatoes are completely soft and the cheese is browned.

Lentil salad
Finely chop the scharlot and place in a bowl. Add arugula, red lentils, finely grated zest and juice of lemon, olive oil and salt and mix

Roughly chop the parsley leaves and finely slice the spring onions
Mash the potato gratin together until you get a creamy stomp. Season with a little salt and top with onions and croutons.
Mix the artichokes with parsley leaves and serve to potatisstompet and sour lentil salad.

 

Krämig potatisstomp med ugnsbakade jordärtskockor och syrlig linssallad
Author: Cecilia
Ingredients
  • 2 bakpotatisar
  • 1/2 gul lök
  • 2 1/2 dl grädde
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt
  • olivolja
  • 500 g jordärtskockor
  • 150 g riven gouda ost
  • 1 scharlottenlök
  • 1 förpackning rucola sallad
  • 270-300 g röda linser, sköljda och avrunna
  • finrivet skal och saft från 1 citron
  • 1 knippe bladpersilja, grovhackad
  • 1/2 paket sallads lök
  • 1/2 förpackning krutonger
Instructions
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skala och skär potatisarna i cm-tunna skivor.
  3. Skiva löken.
  4. Lägg potatis och lök i en kastrull tillsammans med mjölk, grädde, pressad vitlök och salt.
  5. Låt sjuda ca 5 minuter.
  6. Skölj jordärtskockorna.
  7. Klyfta dem och lägg i en liten ugnsform.
  8. Ringla över olivolja och krydda med salt.
  9. Tillaga i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.
  10. Rör ner 100g gouda ost i potatiskastrullen och häll över potatisblandningen i en smord ugnsform. Strö över 50 g gouda ost och tillaga i ugnen 20-25 minuter, eller tills potatisen är helt mjuk och osten fått färg.
  11. Linssallad
  12. Finhacka scharlottenlöken och lägg den i en skål.
  13. Tillsätt rucola, röda linser, finrivet skal och saft från citronen, olivolja och salt och blanda
  14. Grovhacka bladpersiljan och finstrimla salladslöken
  15. Mosa ihop potatisgratängen, tills du får ett krämigt stomp.
  16. Smaka av med lite salt och toppa med salladslök och krutonger.
  17. Blanda jordärtskockorna med bladpersiljan och servera till potatisstompet och den syrliga linssalladen.