Ingen jul utan knäck. Men i år är det dags att experimentera lite. Testade att ha i krossade polkagrisar i en del, och pepparkakskrydda och hackade mandlar i en del. Mycket lyckat.
Det här receptet ska räcka till 35-40st, men jag kan säga redan nu att det blir fler så snåla inte med knäckformarna.

1dl strösocker

1dl farinsocker

2dl ljus sirap

2dl grädde

2smk smör

Polkagrisknäck

1/2dl krossade polkagrisar

Pepparkaksknäck

1/2-1tsk pepparkakskrydda

1/2dl hackad mandel

Börja med att ställa ut knäckformar på en plåt. Blanda socker, farinsocker, sirap, grädde och smör i en hög kastrull. Koka smeten till 123-130 grader. Knäcken blir hårdare ju högre temperaturen är. Har du ingen termometer, kör du bara kulprovet genom att hälla lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Kan du forma smeten till en kula är smeten klar. Ta bort kastrullen från den varma plattan och häll hälften av smeten i en annan kastrull. Rör snabbt i polkagrisarna (så de inte smälter helt) i den ena smeten och pytsa ut i formarna innan du häller i mandeln och pepparkakskryddan i den andra smeten. En liten kanna med pip och sked är bra att använda när man håller smeten i formarna. Låt knäcken stelna. Förvara den svalt i en lufttät burk.

English