Idag är det kladdkakans dag och vi kunde ju inte ha fått bättre väder. Blåsigt och regnigt. Helt enkelt perfekt för att krypa upp i soffan med en kopp av sitt favorit kaffe, eller te, och njuta av en bit kladdkaka – fikaväder helt enkelt. Den här kladdkakan bakas med kakaopulver och är ett bra recept att ha i sin samling då du enkelt kan förändra den genom att ha i bitar av din favoritchoklad, favoritgodis, hetta till den med chili eller göra riktigt goda chokladmuffins. I just den här kladdkakan har jag haft i bitar av choklad smaksatt med oreo kakor.

ca 8 bitar

125 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Till servering valfri grädde, vispad

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner det lätt avsvalnade smöret i äggsmeten. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör om och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter. (tillsätt valfri smaktillsats) Grädda i 150 grader ca 35 minuter. Låt kakan kallna i formen och förvara kallt fram till servering. Servera med vispad grädde.

Today it’s kladdkakans day and we couldn’t have gotten any better weather. Windy and rainy. Simply perfect to curl up on the sofa with a cup of your favorite coffee or tea, and enjoy a piece of chocolate cake.

This cake is baked with cocoa powder and is a great recipe to have in your collection as you can easily change it by adding pieces of your favorite chocolate, favorite sweets, flavor it with chili or make really delicious chocolate muffins. In this chocolate cake I’ve added pieces of chocolate flavored with Oreo cookies.

About 8 pieces

125g butter
2 eggs
300 ml powdered sugar
150 ml flour
100 ml cocoa powder
1 teaspoon vanilla
2 teaspoons baking powder

For serving optional cream, whipped

Melt the butter. Beat eggs and sugar until fluffy. Stir easily cooled butter into the egg mixture. Mix together the dry ingredients and sift into the batter. Stir and pour the batter into a greased and floured mold with removable rim, 24-26 cm in diameter. (add any seasoning) Bake at 150 degrees about 35 minutes. Allow the cake to cool in the mold and keep cold until serving. Serve with whipped cream.