Finns det någon bättre än doften av nybakade pepparkakor så här första advent? Det här är en enkel, kladdig pepparkaka. Servera den som den är, pudra över ett tunt lager florsocker eller bred över en ljuvlig lingonglasyr

Du behöver

150 g smör
200 g ljus sirap
200 g mörk sirap
125 g mörk muscovadoråsocker
2 tsk finriven ingefära
1 tsk mald ingefära
1 tsk kanel
1/4 tsk mald kryddnejlika
1 tsk bikarbonat upplöst i 2 msk varmt vatten
2 1/2 dl standard mjölk
2 ägg, vispade
300 g vetemjöl
Värm ugnen till 170 grader och klä en långpanna, ca 30x20x5 cm, med bakplåtspapper eller folie (måste smöras)
Smält smöret i en kastrull på svag värme tillsammans med socker, ljus och mörk sirap, färskriven och mald ingefära, kanel och kryddnejlika.
Dra kastrullen från värmen och tillsätt mjölk, ägg och bikarbonat löst i vatten.
Mät upp mjölet i en skål och häll på de våta ingredienserna, rör om tills allt är väl blandat. Det blir en ganska löst smet. Det är det här momentet som gör att kakan senare blir ganska kladdig.
Häll smeten i den förberedda  långpannan och grädda i 45-60 minuter tills kakan har höjt sig och är fast på ytan. Grädda den inte för länge, för den är godare när den är kladdig, och i vilket fall som helst fortsätter den att gräddas en stund även efter att den tagits ut ur ugnen.
Ställ långpannan på ett galler och låt kakan svalna i pannan tills du skär upp den i fyrkanter – eller på något annat sätt.

English