Klassiska kardemummaskorpor är aldrig fel

ca 35 skorpor
1 tsk kardemumamkärnor
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1/2 dl råsocker
1 vaniljstång
2 ägg
1 dl sötmandel
1 bittermandel
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Stöt kardemumman i en mortel.
Vispa ägg, strösocker, råsocker, delad och urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt.
Rör ner ett ägg i taget. Hacka sötmandlarna grovt och riv bittermandeln. Blanda all mandel med vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten.
Forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skiva längderna i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de är helt torra.

 

These cookies are a kind of to Swedish biscottis

about 35 biscuits
1 tsp cardamom seeds
100g soft butter
100 ml granulated sugar
50 ml raw sugar
1 vanilla pod
2 eggs
100 ml almonds
1 bitter
500 ml flour
1 1/2 teaspoons baking powder
Preheat the oven to 175 degrees. Bash the cardamom seeds in a mortar.
Beat eggs, granulated sugar, raw sugar, divided and scrape out the vanilla seeds and cardamom cream.
Stir in one egg at a time. Chop the almonds rough and grate the bitter almond. Mix all the almonds with the flour and baking powder and fold gently into the dough.
Shape the dough into two rolls on a baking sheet with parchment paper. Bake the rolls in the middle of the oven for about 25 minutes.
Take them out and reduce the temperature to 125 degrees. Slice lengths of about 1 cm thick slices and put them back on the plate.
Dry the biscuits in the middle of the oven for about 10 minutes until they are completely dry.