Ugnstemperatur 175 grader, varmluft 175 grader
200 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor

Garnering
4-5 msk pärlsocker
15-20 grovt hackade sötmandlar

Smörj och bröa en rund, slät form ca 2 liter
Smält matfettet och låt det svalna
Vispa ägg och socker några minuter.
Tillsätt mjölet, bakpulver, de grovt stötta kardemummakärnorna, mjölken och matfettet.
Häll smeten i formen. Strö över pärlsocker och sötmandel.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme.
Stjälp upp och vänd den.

Variation
Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna 30×40 cm. Grädda ca 25 minuter. Skär kakan i ca 40 bitar när den kallnat.
Det går utmärkt att byta ut mjölken mot soya-, mandel eller havremjölk.

KardemummakakaOven temperature 175 degrees, heat 175 degrees

200 g butter or margarine
2 eggs
3 cups powdered sugar
3 cups milk
8 cups flour
4 tsp baking powder
1 tsp cardamom seeds

Garnish
4-5 tablespoons granulated sugar
15-20 coarsely chopped sweet almonds

Grease and sprinkle with breadcrumbs a round, smooth shape about 2 liters
Melt the butter and let it cool
Beat eggs and sugar in a few minutes.
Add the flour, baking powder, the coarse support cardamom seeds, milk and shortening.
Pour the batter into the mold. Sprinkle with granulated sugar and almonds.
Bake the cake in the oven for about 1 hour.
Turn out and turn it over.

Variation
Spread batter into a greased and floured baking tray 30×40 cm. Bake for about 25 minutes. Cut cake into 40 pieces when cool.
It is possible to replace milk against soya-, almond or oat milk.

Cardamom Cake