Här kommer receptet på kardemummabullarna jag bakade igår.
1 sats vetedeg, grundrecept
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel

Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
1/2 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker

Jag toppade mina bullar med råsocker istället

1 sats vetedeg

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.

Fyllning

Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
Bred över smörkrämen.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

DSC_0008

DSC_0007

Here’s the recipe for cardamom buns I made yesterday.

1 batch of wheat dough, basic recipe
1 tablespoon cardamom seeds
3 cups milk
50 g of fresh yeast
1 1/2 cup granulated sugar
1/2 teaspoon salt
150g soft butter
1 organic egg
11-12 cups bread flour

Filling
200g soft butter
1 cup granulated sugar
1 tablespoon cinnamon

Egg for brushing
Light syrup and water for brushing
1/2 tbsp cardamom seeds
1/2 cup granulated sugar

I topped my buns with raw sugar instead

1 batch of wheat dough
Shock cardamom seeds finely in a mortar and heat the milk until it is finger warm, 37 degrees.
Crumble the yeast into a bowl and dissolve it with milk, granulated sugar, salt, butter and eggs.
Add a little flour at a time, and work together to a smooth dough.
Prover the dough in the bowl under a cloth to double size in 45-60 minutes.
Turn out dough onto a floured surface and bake out to the desired buns.

Filling

Mix the butter, sugar and cinnamon to the creamy filling.
Divide the dough and roll out one half at a time to a rectangular plate, about 1 cm thick.
Spread the butter cream.
Fold one long side against the other into a folded sheet of paper.
Album sheets in 4 cm wide strips and cut an incision that divides each strip almost completely (so that it looks like a pair of pants).
Rotate / rotate each leg in different directions and tie a knot. Make sure the ends falls below the knot. Place them on a baking sheet with parchment paper.
Heat the oven to 200 degrees.
Let the buns rise under a tea towel to double in size in about 40 minutes. Brush the buns with beaten egg and bake them golden in the middle of the oven for about 10 minutes.
Brush the freshly baked buns with syrup mixed with a splash of water and immediately sprinkle over the cardamom mixed with powdered sugar.Här kommer receptet på kardemummabullarna jag bakade igår.

1 sats vetedeg, grundrecept
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel

Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
1/2 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker

Jag toppade mina bullar med råsocker istället

1 sats vetedeg

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.

Fyllning

Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
Bred över smörkrämen.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

DSC_0008

DSC_0007

Here comes the recipe for cardamom buns I baked yesterday.

1 batch of wheat dough, basic recipe
1 tablespoon cardamom seeds
3 cups milk
50 g of fresh yeast
1 1/2 cup granulated sugar
1/2 teaspoon salt
150g soft butter
1 organic egg
11-12 cups bread flour

Filling
200g soft butter
1 cup granulated sugar
1 tablespoon cinnamon

Egg for brushing
Light syrup and water for brushing
1/2 tbsp cardamom seeds
1/2 cup granulated sugar

I topped my buns with raw sugar instead

1 batch of wheat dough
Shock cardamom seeds finely in a mortar and heat the milk until it is finger warm, 37 degrees.
Crumble the yeast into a bowl and dissolve it with milk, granulated sugar, salt, butter and eggs.
Add a little flour at a time, and work together to a smooth dough.
Prover the dough in the bowl under a cloth to double size in 45-60 minutes.
Turn out dough onto a floured surface and bake out to the desired buns.

Filling

Mix the butter, sugar and cinnamon to the creamy filling.
Divide the dough and roll out one half at a time to a rectangular plate, about 1 cm thick.
Spread the butter cream.
Fold one long side against the other into a folded sheet of paper.
Album sheets in 4 cm wide strips and cut an incision that divides each strip almost completely (so that it looks like a pair of pants).
Rotate / rotate each leg in different directions and tie a knot. Make sure the ends falls below the knot. Place them on a baking sheet with parchment paper.
Heat the oven to 200 degrees.
Let the buns rise under a tea towel to double in size in about 40 minutes. Brush the buns with beaten egg and bake them golden in the middle of the oven for about 10 minutes.
Brush the freshly baked buns with syrup mixed with a splash of water and immediately sprinkle over the cardamom mixed with powdered sugar.