Idag är det första december, och imorgon första advent. Nu äntligen kan man gå loss med julpyntet med gott samvete. Tänkte dela med mig av lite tips ang. julblommor.

Min personliga favorit är Amaryllis. Dels för att den är rätt maffig och är lika vacker oavsett om den är ensam i kruka, i grupp eller i vas, och dels för att den är hållbar. Skötsel: Placera amaryllisen ljust och låt jorden ska torka upp mellan varje vattning. För att avstanna tillväxten, minskas vattningen och plantan placeras svalt. Då växter plantan långsammare och blommorna varar längre. Stänglarna kan med fördel stöttas med ett amaryllisstöd.

Hyacinter är en annan favorit. De doftar gudomligt och ger, för mig, den ultimata julkänslan. Skötsel: Hyacinter kan stå i fönstret såväl som en bit in i rummet. Sval placering nattetid förlänger blomningstiden. Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. Växten och speciellt löken innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Symtomen är magbesvär.

Julstjärnan är nästan lika obligatorisk som julgranen. Alla julstjärnor är inte röda, det finn även vita, marmorerade, rosa och aprikosfärgade  varianter. Julstjärnan är giftig och kan i vissa fall orsaka illamående och kräkningar om den förtärs i stora mängder, men den är inte dödlig. Skötsel: Julstjärnor är extremt känsliga för kyla, blir det under 15 grader ramlar bladen av. Att köpa en julstjärna som står på vagn utanför matbutikerna är alltså inte den bästa idén. Den ska stå ljust och soligt. Jorden ska helst vara något fuktig hela tiden under blomningen

Azalea finns som rosa, vitt, lavendel, röd, persika eller flerfärgad. Skötsel: Azalean trivs bäst i ett luftigt, ljust rum utan direkt solljus. Växten ska inte torka ut, utan hållas jämnt fuktig. Låt det dra upp vatten i 10-15 minuter var 3:e dag. Låt plantan rinna av i några minuter. Azalean behöver inte gödning under blomningen utan främst när de nya skotten växer fram. Använd en kalkfri blom- eller rhododendron gödsel.

Begonia är kanske inte den första blomman jag tänker på till jul. Men visst har den en härlig röd färg. Skötsel: För att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus men inte i direkt. Rumstemperatur året om är lämpligt. Begonian ska placeras långt ifrån fruktfatet eftersom etylen som avges av frukten kan orsaka knoppfall. Låt jordytan torka upp lätt mellan givorna.

Kalanchoe kanske inte säger så mycket. Men höstglöd känner ni säkert igen. I mångas ögon en “slit och släng” blomma, men tack vare de friskt gröna, suckulenta bladen kan kalanchoen lagra vatten rätt länge, vilket gör den till ett lättskött alternativ. Vilket är perfekt för mig. Skötsel: Trivs i ljusa fönster även direkt sol på vintern, vill ha normal rumstemperatur, vattna ordentligt men låt jorden torka upp helt mellan vattningarna.