jitter1

English below

Jitterbuggare är spröda, söta kakorna som har fått sitt namn från dansen jitterbugg, som blev populär i USA redan under 1920-talet. Degen rullas ihop som en rulltårta så det är inte helt enkelt att få dem riktigt snygga, lyckligtvis sitter inte smaken i utseendet 🙂

ca 40 st

200 g smör
1 dl strösocker
1 äggula
4 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
2 äggvitor
4 msk strösocker

Blanda smör och socker. Tillsätt äggulan och mjölet och arbeta samman till en deg. Låt degen vila i kylskåp i 1 timme.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret under slutet av vispningen. Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt 1/2 cm tjock rektangel på bakplåtspapper.
Bred på hälften av fyllningen på var och en och rulla ihop dem som rulltårtor.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg rullarna på en skärbräda och ställ dem kallt, gärna i frysen, tills ytan hårdnat. Skär rullarna i 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 minuter.

jitter2

Jitterbugs

These jitterburgs are brittle, sweet cookies that got their name from the dance jitterbug, which became popular in the USA during the 1920s. The dough is rolled up like a Swiss roll so it’s bit of a challenge to get them perfect, fortunately, they still taste good, no matter the appearance 🙂

About 40 pc
200g butter
100 ml of granulated sugar
1 egg yolk
450 ml of flour

Filling
2 egg whites
4 tablespoons granulated sugar

Mix the butter and sugar. Add the yolk and flour and work together to form a dough. Let the dough rest in the refrigerator for 1 hour.
Beat the egg whites until stiff. Add the sugar at the end of the whipping. Kut the dough into two pieces and roll out each portion to just over a 1/2 cm thick rectangle of parchment paper.
Spread half of the filling on each and roll up those Rolls.
Preheat the oven to 175 degrees. Add rollers on a cutting board and set them cold, preferably in the freezer until hardened surface. Cut rolls into 1 cm thick slices and place them on a baking sheet with parchment paper. Bake the cookies in the oven for 12-15 minutes.

jitter3

 

 

 

Jitterbuggar
Author: Cecilia
Jitterbuggare är spröda, söta kakorna som har fått sitt namn från dansen jitterbugg, som blev populär i USA redan under 1920-talet. ca 40 st
Ingredients
  • 200 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 äggvitor
  • 4 msk strösocker
Instructions
  1. Blanda smör och socker. Tillsätt äggulan och mjölet och arbeta samman till en deg. Låt degen vila i kylskåp i 1 timme.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret under slutet av vispningen. Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt 1/2 cm tjock rektangel på bakplåtspapper.
  3. Bred på hälften av fyllningen på var och en och rulla ihop dem som rulltårtor.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg rullarna på en skärbräda och ställ dem kallt, gärna i frysen, tills ytan hårdnat. Skär rullarna i 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 minuter.