IMG_2014
Ett riktigt gott vegetariskt alternativ till grillkvällen. Tar ca 60 minuter att göra och receptet räcker till 8 spett

1 pkt Tofu naturell
1 zucchini
2 rödlök
2 röda paprikor
2 msk sesamolja
2 msk äkta soja
ca 1 krm cayennepeppar
1 vitlöksklyfta, finhackad
8 träspett

Koriander lime såsen
1 liten vitlöksklyfta, skalad
2 dl färsk koriander
1/2 avokado
2 msk extra virgin olivolja
juice och rivet skal från 2 lime
3 msk tahini
ca 4 msk vatten
2 tsk lönnsirap
1/2 tsk malen spiskummin
smaka av med salt och nymalen svartpeppar
Servera med t.ex vit quinoa och rostade sesamfrön att strö över

Blötlägg träspetten i en timme
Pressa överflödig vätska ur tofun genom att försiktigt pressa den mellan två stora bitar hushållspapper eller en handduk. Skär tofun i kuber, ca 2×2 cm
Skär rödlöken och paprikan i större bitar.
Blanda ihop soja, olja, cayennepeppar och vitlök i en plastpåse. Lägg i tofu och grönsaker och blanda ihop väl. Marinera i minst 20 minuter.
Koka quinoan enligt förpackningen (om du vill ha)
Skiva zucchinin till långa, tuna strimlor med hjälp av en mandolin eller osthyvel. Blanda ihop dem med lite olivolja, salt och peppar.
Trä tofou och grönsaker på spetten. Grilla på medelvärme tills grönsakerna är genomstekta

Sås
Hacka vitlök i en blender. Tillsätt koriander och kör i någon minut.
Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda tills du får en jämn, slät och krämig sås. Smaka av med salt och peppar.
Tunna ut med lite vatten tills du får önskad konsistens.

Ringla över sås på speten och toppa med rostade sesamfrön och färsk koriander. Servera omgående.
IMG_2014
A really good vegetarian option for summer barbecues. Takes about 60 minutes to do, and the recipe is enough for 8 skewers

1 pkt plain Tofu
1 zucchini
2 onion
2 red peppers
2 tbsp sesame oil
2 tablespoons natural soy
about 1 pinch cayenne pepper
1 clove garlic, finely chopped
8 wooden skewers

Coriander lime sauce
1 small clove garlic, peeled
2 cup fresh coriander
1/2 avocado
2 tablespoons extra virgin olive oil
 juice and zest of 2 limes
3 tablespoons tahini
about 4 tablespoons water
2 teaspoons maple syrup
1/2 teaspoon ground cumin
season with salt and freshly ground black pepper
Serve with eg white quinoa and roasted sesame seeds to sprinkle

Soak the skewers in an hour
Squeeze excess liquid from tofu by gently pressing it between two pieces of kitchen paper or a towel. Cut the tofu into cubes, about 2×2 cm
Cut the onions and peppers into large pieces.
Mix together the soy sauce, oil, cayenne pepper and garlic in a plastic bag. Add the tofu and vegetables and mix together well. Marinate at least 20 minutes.
Cook the quinoa according to package (if you want)
Slice zucchini into long strips tuna with a mandolin or cheese slicer. Mix them together with a little olive oil, salt and pepper.
Wood tofou and vegetables on skewers. Grill on medium heat until vegetables are cooked through

Sauce
Chop the garlic in a blender. Add the coriander and running in a minute.
Add the other ingredients and mix until you get a uniform, smooth and creamy sauce. Season with salt and pepper.
Thin out with water until you get the desired consistency.

Drizzle with sauce on speten and top with toasted sesame seeds and fresh coriander. Serve immediately.IMG_2014IMG_2014