havebaguetter
havebaguetter

Jag har alltid något paket med torrjäst hemma, man vet aldrig när baklusten faller på. Dessa havrebaguetter är superenkla att göra och kan lätt göras om till frallor istället – perfekt till söndagsbrunchen. Eller varför inte ha en mix väntandes i skafferiet?

Ca 15st

1 påse torrjäst för matbröd (12g)
11 dl vetemjöl special
5 dl vatten (40 grader, lite varmare än fingervarmt)
4 dl havregryn
1 msk strösocker, kan bytas ut mot 2 msk flytande honung
2 tsk salt

Garnering
1 ägg
2 dl pumpafrön

 

Blanda torrjästen i mjölet. Tillsätt havregryn, strösocker, salt och sist vatten.
Blanda till en slät deg. Låt jäsa på bordet i 30 minuter. Dela degen i 15 bitar och forma till baguetter, ca 10 cm långa.

Lägg baguetterna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med ägg och strö över pumpafrön.
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.

I always have a package of dry yeast at home, you never know when you get the urge to bake. These oat baguettes are super easy to make and can easily be made into rolls instead – perfect for a Sunday brunch. Or why not have the mix already prepared in the pantry?

 

Ca 15st

1 sachet of dry yeast for bread (12g)
11 cups bread flour
5 cups water (40 degrees, a bit warmer than lukewarm)
4 cups rolled oats
1 tablespoon granulated sugar, can be replaced with 2 tablespoons liquid honey
2 tsp salt

Garnish
1 egg
2 cups pumpkin seeds

 

Mix dry yeast into the flour. Add the oats, sugar, salt, and finally water.
Mix to a smooth dough. Let rise on the table in 30 minutes. Divide the dough into 15 pieces and shape into baguettes, about 10 cm long.

Add baguettes on baking trays with baking paper. Let rise for 30-40 minutes.
Preheat the oven to 225 degrees. Brush with egg and sprinkle with pumpkin seeds.
Bake in center of oven for 12-15 minutes.